Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri Angelusu: Upočasnite se, razmislite, molite, da boste bolj skrbni [VIDEO]

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 21. 07. 2024 / 13:06
Oznake: Molitev, Odnosi, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2024 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri Angelusu: Upočasnite se, razmislite, molite, da boste bolj skrbni [VIDEO]
Papež Frančišek se je med nagovorom osredotočil na potrebo po ravnovesju med delom in počitkom ter izogibanju pretirani aktivnosti, da bi lahko z ljubeznijo in sočutjem služili drugim. FOTO: Vatican media

Papež pri Angelusu: Upočasnite se, razmislite, molite, da boste bolj skrbni [VIDEO]

Papež Frančišek je v nedeljskem nagovoru pred opoldansko molitvijo dejal, da se moramo, če želimo biti bolj skrbni in sočutni, upočasniti od naglice in skrbi vsakdanjega življenja tako, da preživimo čas v molitvi, da napolnimo svojo telesno in duha.

Papež Frančišek je razmišljal o današnjem evangeliju, ki pripoveduje o tem, kako apostoli Jezusu pripovedujejo vse o tem, kaj so dosegli v poslanstvu, ki jim ga je dal. Papež je razložil, da Gospodovo povabilo k počitku in Njegovo sočutje do množic nista medsebojno izključujoča odziva, ampak pravzaprav kombinacija stvari, ki jih moramo narediti. 

Jezus svetuje apostolom naj si odpočijejo, a hkrati izkazuje sočutje do množic.

Papež je opozoril na nevarnost pretirane aktivnosti v apostolatu, kar lahko vodi do izčrpanosti in izgube fokusa na bistvenem. Jezus je pokazal skrb za učence, ko je videl, kako utrujeni so, in jim svetoval počitek. Danes nas lahko navdušenje nad misijonskim delom in vsemi njegovimi nalogami privede do tega, da postanemo žrtve »diktature početja«, kjer vidimo le še seznam opravkov in rezultate. To lahko povzroči zaskrbljenost, izčrpava telo in duha ter oteži naše služenje Cerkvi.  


Izzivi, s katerimi se soočajo družine

Papež je opozoril tudi na izzive, s katerimi se soočajo družine. Oče pogosto dela ves čas, da preživi družino, kar pomeni manj dragocenega časa z ženo in otroki. Papež je to označil za družbeno krivico in poudaril, da bi oče in mati morala imeti več časa za vzgojo ljubeče družine, ne da bi padla v »diktaturo delovanja«. Pozval je k razmisleku, kako lahko pomagamo družinam v tej situaciji, da bi lahko preživljale več časa skupaj.

Ali lahko prenehamo s tem, kar počnemo, ter si vzamemo čas za Gospoda?

Papež je poudaril, da potreba po počitku ni beg pred svetom ali ozka osredotočenost na osebno dobro počutje, ampak je nujna za polnjenje telesa in duha. Le tako se lahko z ljubečo skrbjo in sočutjem odzovemo na potrebe tistih okoli nas.

Samo če se naučimo počivati, lahko imamo sočutje. (papež Frančišek)

Papež je pozval, naj pregledamo svoje življenje in ugotovimo, ali lahko prenehamo s tem, kar počnemo, ter si vzamemo čas za Gospodovo prenovo telesa in duha. Molil je, naj nas blažena Devica Marija pomaga, da bomo tudi med vsakodnevnimi opravili »počivali v Duhu« ter bili na razpolago in sočutni do drugih.


Nalaganje
Nazaj na vrh