Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: najdragocenejša zapuščina je ljubezen [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 08. 2024 / 14:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2024 / 15:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: najdragocenejša zapuščina je ljubezen [VIDEO]
»Pravi kruh je bil in je Jezus, ljubljeni Božji Sin.« FOTO: Vatican Media

Papež pri angelusu: najdragocenejša zapuščina je ljubezen [VIDEO]

Papež Frančišek je v premišljevanju pri današnji opoldanski molitvi angelovega češčenja spomnil, da materialne dobrine ne vodijo k polnosti življenja: to dosežemo tako, da stopimo na pot ljubezni, ki ničesar ne zadržuje zase, ampak vse deli.

Sveti oče je z okna apostolske palače najprej pozdravil romarje in obiskovalce, ki so se zbrali na vatikanskem Trgu sv. Petra, nato pa spomnil na današnji evangeljski odlomek o množicah, ki so po čudežu s kruhom in ribami iskale Jezusa, poročajo vatikanski mediji.

Z Božjo pomočjo lahko vsi pridobimo, če vsak podeli tisto, kar ima, ne glede na to, kako malo.

Ponudimo tisto, kar imamo

Čudež, ko je Jezus nahranil množice z majhnim številom kruha in rib, nam kaže, kako lahko z Božjo pomočjo vsi pridobijo, če vsak podeli tisto, kar ima, ne glede na to, kako malo, je poudaril papež. Toda množice so se osredinile le na Jezusov čudež in svojo telesno lakoto, ki je bila začasno potešena, je nadaljeval papež, in niso dojele večjega pomena te izkušnje.


Pravi kruh

Medtem ko je bila njihova lakota potešena, je čudež kruha in rib razkril »pot življenja, ki traja večno, in okus kruha, ki nasičuje onkraj vsake mere«. Pravi kruh, je pojasnil papež, je bil in je Jezus, ljubljeni Božji Sin, ki je postal človek in je prišel, da bi z nami delil našo revščino in nas prek nje vodil k veselju polnega občestva z Bogom in z brati in sestrami.

Materialne dobrine ne vodijo k polnosti življenja, saj to lahko stori le ljubezen, ko stopimo na pot dejavne ljubezni, ki ničesar ne zadržuje zase, ampak vse podeli.

Pot dejavne ljubezni

Papež je pojasnil, da materialne dobrine ne vodijo k polnosti življenja, saj to lahko stori le ljubezen, ko stopimo na pot dejavne ljubezni, ki ničesar ne zadržuje zase, ampak vse podeli. Izpostavil je, kako se to kaže v družinah, ko si starši prizadevajo, da bi otroke lepo vzgojili in jim zapustili svetlo prihodnost. Otroci pa lahko v zameno pokažejo svojo hvaležnost in so drug drugemu v oporo.

Papež je predlagal, naj se ozremo v lasten odnos do materialnih dobrin: ali smo nanje navezani ali jih svobodno delimo z drugimi, da bi izrazili svojo ljubezen in veselje ter se obenem zahvalili za prejete darove.

Bližnji vzhod in Venezuela

Ob sklepu opoldanske molitve je papež znova spomnil na zaskrbljujoče razmere na Bližnjem vzhodu ter izrazil upanje, da se že sicer krvav in nasilen spor ne bi še razširil na sosednja območja. Glede položaja v Venezueli pa je poudaril, da se morajo nasprotujoče si strani za vsako ceno izogniti »sleherni obliki nasilja«.

Nalaganje
Nazaj na vrh