Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri Angelusu: Če želite ostati z Jezusom, mu sledite in pustite ostalo [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 01. 2023 / 13:08
Oznake: Papež, Sveto pismo
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2023 / 13:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri Angelusu: Če želite ostati z Jezusom, mu sledite in pustite ostalo [VIDEO]
Papež Frančišek: "Slediti Jezusu pomeni, da pustimo za sabo lastne grehe in razvade." FOTO: Vatican media

Papež pri Angelusu: Če želite ostati z Jezusom, mu sledite in pustite ostalo [VIDEO]

Papež Frančišek je med nedeljskim nagovorom Angel Gospodov povabil vernike, naj pustijo ob strani vse, kar jih ovira pri hoji za Gospodom, in ostanejo z njim. Kot pravi, nas Jezus »vabi, da se odpravimo na pot in mu sledimo, tudi ko to pomeni, da ostalo pustimo za sabo«.

Današnji Angelus je sovpadal z nedeljo Božje besede, ki jo obhajamo od leta 2019, z njo pa nas želi sveti oče spodbuditi k proučevanju Svetega pisma. Papež je sicer dopoldne vodil tudi somaševanje ob današnji nedelji Božje besede, katere tema je stavek iz Janezovega evangelija »Oznanjamo vam, kar smo videli« (1 Jn 1,3). Namen obhajanja je oživiti odgovornost vseh vernikov, da poglobijo svoje poznavanje Svetega pisma.

Kot prvi učenci

Pri Angelusu je papež Frančišek dejal, da pripravljenost »stopiti stran« od tistega, kar nas moti, da bi sledili Jezusu in ostali z njim, v naša življenja prinaša zadovoljstvo. Današnji Matejev evangelij govori o prvih učencih, ki so ob Galilejskem jezeru zapustili vse, da bi sledili Jezusu. Zaradi odločitve, da »takoj zapustijo svoje mreže in gredo za njim, se je vse spremenilo,« je spomnil papež: »Da bi mu sledili, morajo oditi.«

Smo pripravljeni zapustiti lastno gotovost?

»Prej ali slej pride trenutek, ko je treba oditi, da bi sledili,« je papež potegnil vzporednico z našim sedanjim življenjem. »Takrat se je treba odločiti, ali naj pustim nekaj gotovosti za sabo in se podam v novo avanturo ali naj ostanem tam, kjer sem?« To je po njegovih besedah odločilen trenutek za vsakega kristjana. Če nekdo ne najde poguma, da bi se podal na pot, tvega, da ostane opazovalec svojega življenja in živi vero le na pol.

Takrat se je treba odločiti, ali naj pustim nekaj gotovosti za sabo in se podam v novo avanturo ali naj ostanem tam, kjer sem?

Grehi in razvade nam preprečujejo živeti polno življenje

Naše razvade in naši grehi so kot sidra, ki nas držijo v zalivu in nam preprečujejo, da bi izpluli. »Vendar je treba za sabo pustiti tudi tisto, kar nas ovira pri polnem življenju, kot so strah, sebičnost in preračunljivost, ki nam zagotavljajo varnost, da preživimo.« To pomeni, da se odrečem tudi času, ki ga zapravimo za »toliko nekoristnih stvari«.

Zgled mladih družin

Kako nagrajujoča sta služenje in čas, posvečen molitvi, da bi rasli v prijateljstvu z Gospodom: »V mislih imam denimo mlado družino, ki za sabo pusti mirno življenje, da bi se odprla nepredvideni in lepi pustolovščini materinstva in očetovstva. To je žrtvovanje, a dovolj je le en pogled na otroka, da razumeš, da je bil prava izbira, da pustimo za seboj določene ritme in udobje.«

To je žrtvovanje, a dovolj je le en pogled na otroka, da razumeš, da je bil prava izbira.

Predanost zdravnikov in zdravstvenih delavcev

Ob tem je pohvalil tudi žrtvovanje in zavzetost nekaterih, ki se žrtvujejo v svojih poklicih. »Zdravnik ali zdravstveni delavec se odreče obilici prostega časa za učenje in pripravo ter dobro delo, posveti veliko ur ter porabi toliko telesne in duševne energije za bolne.«

»Kaj moram zapustiti, da rečem Jezusu da«?

»K čemu me kliče Jezus danes, čemu naj se odrečem«, je vprašal zbrane na Trgu sv. Petra: »Katere materialne stvari, način razmišljanja in stališča moram zapustiti, da mu rečem 'da'?« Zaključil je z molitvijo, naj nam Marija »pomaga odgovoriti Bogu s popolnim "da", tako kot je ona, da bomo vedeli, kaj pustiti za seboj in mu bolje sledili.«

Papež je dopoldne v baziliki svetega Petra vodil tudi mašo ob letošnji nedelji Božje besede. FOTO: Vatican Media

Božja beseda kliče k spreobrnjenju, ona zdravi in dviga

Papež Frančišek je pri maši na nedeljo Božje besede podčrtal, da je ta namenjena vsem. Vodi nas k spreobrnjenju in naredi za oznanjevalce vesele novice brezmejne Božje ljubezni do vseh. V homiliji je spomnil, da v današnjem evangeliju vidimo, kako Jezus po mirnem življenju v Nazaretu vstopi v svoje javno delovanje. S tem vse vabi k spreobrnjenju. Ko kliče svoje prve učence, širi veselo novico o brezmejni Božji moči in ljubezni za vse. Ta »dinamičnost« nam kaže, kako je »Beseda za vse, Beseda vse kliče k spreobrnjenju, Beseda nas dela za oznanjevalce«.


Nalaganje
Nazaj na vrh