Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poziva h koncu nasilja v Siriji in Libiji

Objava: 08. 08. 2011 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež poziva h koncu nasilja v Siriji in Libiji

Med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja v Castelgandolfu se je sveti oče s prošnjo obrnil na politične in vojaške predstavnike v pogajanjih in prizadevanjih za mirovne načrte na omenjenem področju.

Papež Benedikt XVI. je v nujnem pozivu vladi in prebivalcem Sirije izrazil zahtevo po prenehanju naraščajočega nasilja in uveljavitvi reform. Čim prej je potrebno najti pot do mirnega sožitja in pri tem upoštevati upravičena pričakovanja državljanov do dostojnega življenja, je sveti oče dejal v svojem nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja v papeški letni rezidenci v Castelgandolfu. Na kocki je namreč stabilnost celotnega območja, meni Benedikt XVI. Zato je spodbudil tudi mednarodno skupnost, naj si po neuspešnem nasilnem posegu v Libiji odločno prizadeva za mirovni načrt.

Oboroženo posredovanje libijske krize zaenkrat ni uspelo rešiti, je papež pojasnil več tisoč prisotnim vernikom, ki so se včeraj zbrali na notranjem dvorišču papeške rezidence. Zato se je sveti oče s prošnjo obrnil na politične in vojaške predstavnike, naj se v pogajanjih in prizadevanjih za mirovne načrte na omenjenem področju prepričljivo in odločno zavzemajo za konstruktivni dialog.

Benedikt XVI. je izrazil tudi zaskrbljenost nad ‘dramatičnim in naraščajočim nasiljem’ v Siriji, ki je zahtevalo že številne človeške žrtve in povzročilo veliko trpljenja. Sveti oče je vse katoličane pozval k molitvi, da bi ‘se prizadevanja za spravo uspela zoperstaviti sporom in sovraštvu’.

Obenem pa je papež Benedikt XVI. vernikom položil na srce, naj v težkem položaju izkažejo več zaupanja v Božjo previdnost. Čeprav imamo včasih občutek, da je Bog v stiskah vsakodnevnega življenja daleč stran od nas, nam ostaja blizu, nam prihaja na pomoč in nas ne zapusti. Med navzočimi verniki so papeževim besedam prisluhnili tudi številni mladi iz Španije in latinskoameriškh držav, sveti oče pa jih je pozval tudi k molitvi za uspeh svetovnega dneva mladih, ki se v španski prestolnici pričenja prihodnji teden.

V svojem kratkem nagovoru je papež v luči včerajšnjega evangelija spregovoril o nevihti na Genezareškem jezeru. V tem dogodku so cerkveni očetje našli celo bogastvo pomenov. Genezareško jezero, na katerem je Jezusove učence v čolnu zajela silna nevihta, je simbol za človeško življenje in nestanovitnost vidnega sveta. Nevihta ponazarja vsakovrstno trpljenje in težave, ki prizadenejo človeka. Čoln pa predstavlja na Kristusu zgrajeno Cerkev, ki jo vodijo apostoli. Kot je pojasnil sveti oče, bo Jezus vodil svoje učence, da bodo v življenju pogumno znali prenašati kljubovanje in ob tem zaupali v Gospoda.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh