Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil reformo Krovne organizacije ameriških katoliških redovnic

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 04. 2013 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež potrdil reformo Krovne organizacije ameriških katoliških redovnic

Prefekt Kongregacije za nauk vere, nadškof Müller, se je v Vatikanu sestal z vrhom Vodstvene konference vernih žensk (Leadership Conference of Women Religious -LCWR).

Papež Frančišek je potrdil reformo Krovne organizacije ameriških katoliških redovnic, ki jo je med pontifikatom Benedikta XVI. zahtevala vatikanska Kongregacija za nauk vere. Kot so sporočili iz Vatikana, je prefekt omenjene kongregacije, nadškof Gerhard Ludwig Müller, minuli ponedeljek v Vatikanu o tem seznanil tudi vodstvo dotične organizacije. Müller je ob tem potrdil, da je organizacija LCWR, tako kot ostala združenja te vrste, po cerkvenem pravu pod nadzorom Vatikana. Služiti mora skupnim interesom redov in sodelovati s krajevnimi škofovskimi konferencami ter posameznimi škofi.

Nadškof Müller je obenem pohvalil delovanje ameriških ženskih redov v cerkvenih šolah in bolnišnicah ter njihovo služenje obubožanim in ljudem, potisnjenim na rob družbe. Šlo je za prvo srečanje nadškofa Müllerja z vrhom vodstvene konference po njegovem nastopu na položaj prefekta Kongregacije za nauk vere v lanskem juliju. Vatikan je omenjeno krovno organizacijo aprila lani zaupal nadzoru nadškofa iz Seattla, Jamesa Petra Sartaina, ki naj bi izpeljal reformo organizacije.

Preiskava ameriških ženskih redov, ki so jo v Vatikanu naročili decembra leta 2008, naj bi razkrila ‘resno teološko pomanjkanje’. Preiskovalno poročilo Kongregacije za verski nauk, ki je bilo predstavljeno v lanskem maju, je med drugim izrazilo zahtevo po obširni reformi organizacije, ki ji v Združenih državah Amerike pripada okoli 80% vseh ženskih redov in kongregacij. Ugotovljeno pomanjkanje upoštevanja cerkvenega nauka naj bi po navedbah v ameriških medijih veljalo za odnos organizacije do splava, zaščite človeškega življenja, evtanazije in ženskega duhovništva. V Vatikanu so se obregnili tudi ob izjave o skrajnem feminizmu in istospolni usmerjenosti posameznikov. Krovna organizacija ameriških katoliških redovnic je kritiko Vatikana zavrnila in izrazila kritiko do pomankljive preglednosti preiskovalnega postopka.

Krovni organizaciji LCWR s sedežem v mestu Silver Spring v ameriški zvezni državi Maryland pripada okoli 80% vseh katoliških ženskih redov in kongregacij v Združenih državah Amerike. V Ameriki je trenutno okoli 57.000 redovnic.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh