Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež posvaril pred vojaškim posegom v Siriji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 09. 2013 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež posvaril pred vojaškim posegom v Siriji

Papež posvaril pred vojaškim posegom v Siriji

S Frančiškom je minulo soboto na Trgu sv. Petra molilo okoli 100.000 ljudi, vabilu k molitvi so se odzvali tudi muslimani.

Papež Frančišek je ponovno posvaril pred vojaškim posredovanjem proti sirskemu režimu Bašarja al-Asada. »Nasilje in vojna nikoli nista pot miru«, je sveti oče dejal minulo soboto na Trgu sv. Petra v Vatikanu med molitvenim bdenjem za mir v Siriji in na drugih kriznih žariščih po svetu. »Naj končno potihne hrup orožja!«, je papež izrazil gorečo prošnjo pred okoli 100.000 verniki, ki so se zbrali na trgu pred Petrovo baziliko. Vojna vedno pomeni 'poraz za človeštvo', mir pa se lahko doseže le na miren način. Množica zbranih vernikov je papežev nagovor večkrat podprla z glasnim aplavzom.

Pot do miru v Siriji mora voditi preko odpuščanja, dialoga in sprave, je Frančišek dejal med štiriurnim molitvenim bdenjem. To seveda zahteva osebno žrtvovanje, milino, usmiljenje in ljubezen. Sveti oče je obenem poudaril, da mir vsekakor ne pomeni neomejenega popuščanja. Mir ne more biti 'odrešen vseh dolžnosti pravičnosti'. Papež je v luči sirskega spora slehernega posameznika pozval, naj v ozadje postavi lastne interese in naj premaga brezbrižnost.

Ljudje so danes izpopolnili svoje orožje, njihova vest pa je 'zadremala', je papež Frančišek potožil v svojem nagovoru. Človek se zateka k vedno bolj domišljenim izgovorom, s katerimi upravičuje nasilje, uničenje, bolečina in smrt pa so danes postali že 'nekaj povsem običajnega'.

'Spirala bolečine in smrti' se mora nujno končati, je dejal papež. Tudi dandanes je mogoče izbrati pot, ki ne vodi preko nasilja in vojne. »Nocoj si želim, da bi z vseh strani zemlje zaklicali: Da, to je mogoče za vse nas!«, je sveti oče razodel svojo gorečo željo in izrekel prošnjo nebeški Materi Mariji, da bi vsakdo, od preprostega državljana do državnega voditelja, odgovoril: »Da, to si srčno želimo.«Med okoli 100.000 verniki, ki so se v molitvi zbrali na Trgu sv. Petra, so bili tudi muslimani in predstavniki drugih krščanskih veroizpovedi, ki so se odzvali papeževemu vabilu, naj skupaj z njim molijo za mir. Bogoslužno slavje se je pričelo v soboto ob 19. uri z molitvijo rožnega venca. Štirje pripadniki švicarske garde so Marijino ikono 'Salus Populi Romani' (zaščitnico meščanov Rima) iz rimske bazilike Marije Snežne prenesli od obeliska sredi Trga sv. Petra do oltarja k papežu Frančišku. Vrhunec najdaljše slovesnosti, ki jo je v zadnjih desetletjih vodil kakšen papež, je bila Frančiškova meditacija na temo miru.

Italijansko islamsko skupnost (COREIS) je na molitvenem bdenju zastopal njen podpredsednik Yahya Sergio Yahe Pallavicini, ki je v Rim pripotoval iz Milana, spremljala pa sta ga še dva predstavnika islamske skupnosti v Italiji, ki šteje okoli 1,2 milijona članov.

Papeževi meditaciji so sledila svetopisemska besedila, molitve in priprošnje, vmes pa so bili na programu predvideni tudi trenutki miru in tišine. Simbolično sta po dve osebi iz Sirije, Egipta, Svete dežele, Združenih držav Amerike in Rusije na kadilnico položili kadilo. Frančišek je minulo soboto razglasil za dan posta in molitve za mir v Siriji in na vseh kriznih žariščih po svetu. Kristjani, muslimani in judi z vsega sveta so pobudo podprli in pri molitvenem bdenju tudi sodelovali. Od Washingtona preko Bagdada in Manile pa vse do Sydneya so škofje pozivali k molitvi in postu za mir. V Siriji so muslimani, kristjani in judje minulo soboto popoldan v mošeji Omajjaden v Damasku skupaj molili za mir.







Vir: Kathpress
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh