Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Pij XII. je bil žrtev načrtne diskreditacije

Za vas piše:
Matic Batič
Objava: 31. 07. 2024 / 13:26
Čas branja: 17 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 13:38
Papež Pij XII. je bil žrtev načrtne diskreditacije
Ronald Rychlak med predavanjem na Katoliškem inštitutu v Ljubljani. FOTO: Tilen Vesenjak

Papež Pij XII. je bil žrtev načrtne diskreditacije

Ronald J. Rychlak (roj. 1957) je ameriški pravnik, avtor številnih knjig in komentator. Kot profesor prava deluje na Univerzi Mississippi, širši javnosti pa je najbolj poznan zaradi svojega zgodovinskega raziskovanja medvojnega delovanja papeža Pija XII. (papeževal od 1939 do 1958), o katerem je objavil eno temeljnih študij z naslovom Hitler, vojna in papež (2010). Spada med vodilne strokovnjake za to področje v mednarodnem prostoru. Junija je obiskal Slovenijo, kjer je na Katoliškem inštitutu v okviru serije dogodkov Ad fontes spregovoril o sovjetskih poskusih podtalne diskreditacije Katoliške Cerkve po drugi svetovni vojni. V pogovoru sva se dotaknila predvsem delovanja Pija XII. med drugo svetovno vojno, pa tudi poskusov načrtnega blatenja papeževe podobe od 60. let prejšnjega stoletja dalje.

Življenju papeža Pija XII. ste posvetili velik del svojega akademskega raziskovanja. Kako bi na kratko opisali njegovo osebnost in življenjsko pot nekomu, ki zanj še nikoli ni slišal?

Papež Pij XII. je bil rojen kot Eugenio Pacelli leta 1876 v Rimu, kjer je tudi odraščal. Bil je izjemno bister fant, uspešen v šoli. Odločal se je med duhovniškim poklicem in kariero v pravu, saj je bila njegova družina povezana z obema področjema. Naposled je postal duhovnik. Zelo si je želel delati kot župnik, a so ga poslali v papeško diplomacijo, kjer se je odlično odrezal. Ljudje so ga poznali kot zelo očarljivega in zabavnega sogovornika, radi so ga vabili na zabave. Rad je zbijal šale, a nikoli neprimernih (smeh). V 30. letih je deloval kot državni tajnik papeža Pija XI., s katerim sta tesno sodelovala. Vseskozi se je močno trudil, da ne bi prišlo do vojne, kar pogosto vzbuja kritike, ker je bil pripravljen tudi na popuščanje nemškim zahtevam. Iz današnjega gledišča to seved...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh