Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obhaja sedmo obletnico svojega pontifikata

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 18. 04. 2012 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obhaja sedmo obletnico svojega pontifikata

Ob obletnici izvolitve 19. aprila 2005 Benedikt XVI. vernike prosi, naj molijo zanj; po mnenju p. Lombardija je sedanji papež odločilno vplival na položaj katoliške Cerkve danes.

Papež Benedikt XVI. jutri obhaja sedmo obletnico svojega pontifikata. 19. aprila 2005 je bil izvoljen za poglavarja katoliške Cerkve kot naslednik Janeza Pavla II. Kot Benedikt XVI. je svoj pontifikat nastopil 24. aprila 2005. Ob letošnji obletnici je sveti oče minulo nedeljo po opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra v Vatikanu vernike pozval, naj zanj ‘molijo, da bi mu Bog naklonil moči za izpolnitev zaupanega mu poslanstva’.

Pohvalne besede ob obletnici pontifikata Benedikta XVI. je izrekel tudi vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Po njegovem mnenju je papež v zadnjih sedmih letih odločilno vplival na položaj katoliške Cerkve danes in ji naklonil številne pomenljive spodbude. Opravil je že triindvajset potovanj v tujino, vodil štiri škofovske sinode in tri svetovne dneve mladih, objavil tri okrožnice ter razglasil Pavlovo leto in leto duhovnikov, kot je p. Lombardi spomnil v svojem tedenskem komentarju za Radio Vatikan.

Papež se je pogumno in odločno ter z jasnim duhom evangelija soočil z zapletenimi položaji, kot je bil denimo škandal glede spolnih zlorab. Prednost njegovega pontifikata vidi v usmerjanju življenja proti Bogu, vernikom pa želi položiti na srce, da vera in razum sodita skupaj.

Ko je bil Joseph Ratzinger leta 2005 izvoljen za novega papeža, so se mnogi spraševali, kako intenziven in trajen bo njegov pontifikat, po z boleznijo zaznamovanih zadnjih letih njegovega predhodnika. Nekateri so izrazili svojo negotovost, je pojasnil p. Lombardi, kako bo teolog, ki je dolgo časa vodil Kongregacijo za nauk vere, zdaj sposoben prevzeti tako drugačno nalogo v vodstvu vesoljne Cerkve.

“Iz kontinuitete in odločnosti njegovega nauka smo se predvsem naučili, kako je prednost njegovega služenja Cerkvi in človeštvu v tem, da svoja življenja ves čas usmerjamo proti Bogu”. Pozabljanje Boga in relativizem za Benedikta XVI. veljata kot ‘največji tveganji našega časa’. P. Lombardi se je papežu zahvalil za njegovo služenje in zagotovil, da ‘smo vsi skupaj z njim na tej poti: na svetovnem srečanju družin, na Bližnjem vzhodu, na škofovski sinodi za novo evangelizacijo in v letu vere’.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh