Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob zaključku sinode: Bodimo Cerkev v gibanju, ki deli veselje evangelija

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 27. 10. 2024 / 12:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2024 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ob zaključku sinode: Bodimo Cerkev v gibanju, ki deli veselje evangelija
Papež Frančišek je spomnil na današnjo evangelijsko pripoved o slepem Bartimaju, ki ga je Jezus poklical k sebi in mu povrnil vid. FOTO: Wikipedija

Papež ob zaključku sinode: Bodimo Cerkev v gibanju, ki deli veselje evangelija

Pri sklepni maši generalnega zbora škofovske sinode nas papež Frančišek spodbuja, naj bomo podobni Bartimaju iz današnjega evangelija in »svojo slepoto izročimo Gospodu«, da bi postali »misijonska Cerkev, ki hodi s svojim Gospodom po ulicah sveta.«

Ob zaključku XVI. rednega zasedanja škofovske sinode je papež Frančišek v nedeljo, 27. oktobra, v baziliki svetega Petra vodil sklepno mašo sinode. Zahvalil se je Gospodu za »potovanje, ki smo ga opravili skupaj« na sinodi o sinodalnosti, ki se je začela pred tremi leti z lokalnimi, regionalnimi in celinskimi srečanji. Ta so dosegla vrhunec v oktobrskih srečanjih leta 2023 v Vatikanu in se sklenila leta 2024.

FOTO: Zajem zaslona/Vatican News 

Nedavno obnovljena relikvija starodavnega stola sv. Petra in Berninijev baldahin sta vidno prikazana v video posnetku praznovanja. Papež je spomnil, da stol predstavlja ljubezen, edinost in usmiljenje ter klic k služenju po Jezusovem naročilu apostolu Petru, baldahin pa nam pomaga ponovno odkriti slavo Svetega Duha, »pravega žarišča celotne bazilike.«

Prepoznavanje lastne slepote

Papež Frančišek je spomnil na današnjo evangelijsko pripoved o slepem Bartimaju, ki ga je Jezus poklical k sebi in mu povrnil vid. Ko Bartimaj ponovno spregleda, se veselo odpravi slediti Jezusu na njegovi poti. Papež je pojasnil, da Bartimaj predstavlja »notranjo slepoto«, ki jo lahko doživljamo vsi in nas lahko ovira pri »dinamičnosti življenja« in upanju. Ta slepota, je dodal papež, lahko prizadene tudi Cerkev, ki tako postane »nesposobna zaznati Gospodovo navzočnost, nepripravljena na soočanje z izzivi realnosti« in včasih nezmožna ustrezno odgovoriti »na prošnje in vprašanja tistih, ki k nam prihajajo v solzah.«

Ne potrebujemo sedeče in porazne Cerkve, ampak Cerkev, ki sliši krik sveta in si umaže roke pri služenju.(papež Frančišek)

Papež je opozoril, da »sedeča Cerkev«, ki se »omejuje na obrobje realnosti«, tvega, da ostane slepa in »ne bo dojela nujnosti pastoralnega odgovora na številne probleme našega sveta«.

FOTO: Zajem zaslona/Vatican News

Slediti Gospodu

Tako kot je Bartimej klical h Gospodu v veri in upanju, naj storimo tudi mi, je dejal papež, ko tudi mi prepoznamo Božje delovanje v svojem življenju in se odpravimo za njim. Kadarkoli nas nazaduje šibkost ali inertnost, naj najdemo moč in pogum, »da vstanemo in nadaljujemo pot« ter se vrnemo h Gospodu in njegovemu evangeliju.

Znova in znova, ko Gospod gre mimo, moramo prisluhniti njegovemu klicu, da se lahko postavimo na noge, da ozdravi našo slepoto; potem mu lahko spet sledimo in hodimo z njim po poti. (papež Frančišek)

Evangelij pripoveduje, da je Bartimaj »šel za Gospodom na poti«, kar po papeževih besedah simbolizira sinodalno Cerkev. Gospod nas pokliče, nam pomaga vstati, ko smo brez moči ali padli, in nam obnavlja pogled, da bi »v luči evangelija dojemali skrbi in trpljenje sveta«.

FOTO: Zajem zaslona/Vatican News 

Prinašati luč evangelija

Papež Frančišek je poudaril, da moramo biti »Cerkev na nogah … ne tiha Cerkev, ampak Cerkev, ki sprejema krik človeštva« in jo razsvetljuje Kristus, da bi prinašala luč evangelija. Spomnil je, da nikoli ne hodimo sami ali po merilih sveta, temveč hodimo skupaj, za njim in ob njem.

Ob zaključku je papež izrazil hvaležnost za opravljeno sinodalno pot in spodbudil, naj »z zaupanjem nadaljujemo našo skupno pot«. Tako kot Bartimaj se lahko tudi mi »ohrabrimo«, da slišimo Gospodov klic, mu zaupamo svojo slepoto, vstanemo in ponesemo »veselje evangelija po ulicah sveta«.

Nalaganje
Nazaj na vrh