Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob novem letu voščil judovskim skupnostim

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 09. 2021 / 08:06
Oznake: Cerkev, Papež, Religija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ob novem letu voščil judovskim skupnostim
Zvok šofarja naznanja prihod judovskega novega leta FOTO: Ri_Ya/Pixabay

Papež ob novem letu voščil judovskim skupnostim

Judovske skupnosti po vsem svetu 7. in 8. septembra letos obhajajo praznik Roš hašana, judovsko novo leto, ki mu kmalu sledita še spravni dan ali Jom kipur in praznik tabernakljev ali sukot.

Papež Frančišek je med nedeljsko opoldansko molitvijo vsem judom izrekel iskreno voščilo ob njihovem prazniku: »Iz srca namenjam svoje voščilo vsem bratom in sestram judovske vere,« je dejal sveti oče. Naj bo novo leto, je nadaljeval, »bogato sadov, miru in dobrega za vse tiste, ki zvesto hodijo v Gospodovi postavi«.

Naj bo novo leto bogato sadov, miru in dobrega za vse tiste, ki zvesto hodijo v Gospodovi postavi.

Frančišek se je z voščilom odzval tudi na še vedno žgočo razpravo o svojem nagovoru med splošno avdienco 11. avgusta letos, ko je med katehezo o pismu apostola Pavla Galačanom med drugim je dejal, da »postava ne daje življenja, ne ponuja izpolnitve obljube, ni v stanju, da bi jo lahko uresničila«.

Najvišje judovske avtoritete Izraela so Vatikanu sporočile, da so jih papeževe besede vznemirile, zato so prosile za uradno pojasnilo pristojnih.

Judovske skupnosti novo leto, datumsko premakljivi praznik, letos obhajajo 7. in 8. septembra po gregorijanskem koledarju. Temu 16. septembra sledi spravni dan ali Jom kipur, dan strogega počitka in posta, pet dni pozneje pa bodo judje obhajali še petdnevni praznik koč ali tabernakljev, imenovan sukot.

Kupi v trgovini

Veliko partnerstvo
Duhovna rast
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh