Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež napovedal izid nove socialne okrožnice

Objava: 15. 06. 2009 / 11:13
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež napovedal izid nove socialne okrožnice

‘Gospodarska svoboda mora biti vpeta v trden pravni red’

Papež Benedikt XVI. bo v svoji socialni okrožnici, ki je tik pred izidom, predstavil svoje cilje za krščansko vedenje v svetu gospodarstva in delovne sile. V najnovejšem delu so opisane tudi vrednote, ki bi jih morali kristjani osvojiti, da bi dosegli resnično svobodno in solidarno sobivanje, je pojasnil sveti oče minulo soboto članom fundacije ‘Centesimus Annus’, ki sofinancira vrsto dobrodelnih programov Svetega sedeža za revne širom po svetu. Natančen datum izida nove socialne okrožnice še ni znan, opazovalci pa omenjajo praznik apostolov sv. Petra in Pavla, 29. junij.

Papež je poudaril, kako je trenutna gospodarska in finančna kriza razkrila, da moramo na novo premisliti do sedaj veljavne predstave o svetovnem gospodarskem redu. To zadeva tako industrijsko razvite države kot tudi države v razvoju. Raziskati je potrebno, katere vrednote in pravila so potrebni za nov razvojni model, ki bo lahko še močneje upošteval zahtevo po solidarnosti in po spoštovanju človekovega dostojanstva.

Že okrožnica ‘Centesimus Annus’ Janeza Pavla II. iz leta 1991 raziskuje vzajemni učinek ustanov, družbe in trga, je pojasnil sveti oče. Ta okrožnica je razkrila, da je potrebno gospodarski in družbeni razvoj usmeriti v dobrobit vseh. Gospodarski sistem je učinkovit le v primeru, ‘če priznava temeljno in pozitivno vlogo podjetja, trga, zasebne lastnine in iz tega izhajajoče odgovornosti do produkcijskih sredstev ter svobodne ustvarjalnosti človeka na področju gospodarstva’. Obenem mora biti gospodarska svoboda vpeta v trden pravni red, ki služi celostni človekovi svobodi in se opira na etične in verske vrednote, je svoj nagovor zaključil sveti oče.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh