Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na pogovorih o Argentini, Keniji, duhovnikih in ekumenizmu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 04. 2013 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na pogovorih o Argentini, Keniji, duhovnikih in ekumenizmu

V začetku tedna se je sveti oče med drugim sestal z nadškofom iz La Plate v Argentini, kjer divjajo katastrofalne poplave, in s predsednikom Nemškega evangeličanskega sveta.

Papež Frančišek je minuli ponedeljek v avdienco sprejel nadškofa Hectorja Rubena Aguerja iz La Plate v Argentini, kjer trenutno divjajo katastrofalne poplave. Kot so sporočili iz Vatikana, se je papež sestal tudi s predsednikom Sveta evangeličanskih Cerkva v Nemčiji, Nikolausom Schneiderjem, ter s predstavniki iz vrha rimske kurije.

Že pred srečanjem z argentinskim nadškofom je papež Frančišek žrtvam naravne katastrofe v svoji domovini namenil 50.000 ameriških dolarjev (okoli 40.000 evrov) denarne pomoči. Tudi papeževa nekdanja nadškofija,
Buenos Aires, je bila v zadnjih dneh deležena silovitega deževja. Po uradnih podatkih je v poplavah življenje izgubilo skupno 59 ljudi, od tega 50 le v La Plati. Na tisoče družin je začasno ostalo brez strehe nad glavo. La Plata leži okoli 60 kilometrov južno od argentinske prestolnice.

V ciklu avdienc za vodilne predstavnike rimske kurije je papež v zasebno avdienco sprejel prefekta Kongregacije za duhovnike, kardinala Maura Piacenzo. Italijanski kardinal je pristojen za večino izmed okoli 280.000 duhovnikov katoliške Cerkve po vsem svetu.

Sveti oče je sprejel tudi apostolskega nuncija v Keniji, ameriškega nadškofa Charlesa Daniela Balva. Položaj v tej vzhodnoafriški državi ni stabilen; tamkajšnji predsednik Uhuru Kenyatta je pred mednarodnim kazenskm sodiščem v Haagu obtožen nagovarjanja k ubojem, preganjanja in ropanja v času volitev leta 2007; sodni proces se prične 9. julija letos.

Istega dne se je s papežem Frančiškom v Vatikanu sestal tudi predsednik Sveta evangeličanskih Cerkva v Nemčiji, Nikolaus Schneider, ki je pred tem napovedal, da želi s svetim očetom razpravljati o vprašanju ekumenizma, tema pogovora pa naj bi bila tudi jubilejno leto reformacije 2017. Schneider se je srečal tudi z vatikanskim 'ministrom za ekumenizem', kardinalom Kurtom Kochom, in s prefektom Kongregacije za nauk vere, nadškofom Gerhardom Ludwigom Müllerjem.

Septembra 2011 je Schneider papeža Benedikta XVI. sprejel v nekdanjem samostanu Martina Luthra v Erfurtu. Minuli ponedeljek zvečer pa so na nemškem veleposlaništvu pri Svetem sedežu priredili koncert, na katerem so predvajali uglasbena besedila Martina Luthra.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh