Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na obisku v Romuniji - 2. dan

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 03. 06. 2019 / 05:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2019 / 08:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na obisku v Romuniji - 2. dan

Transilvanija: maša v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc, srečanje z mladimi in družinami v Iasiju.

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Romuniji obhajal bogoslužje v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc v Transilvaniji. To je eno največjih romarskih središč v državi, kamor verniki množično romajo predvsem na predvečer binkošti, da bi počastili zaobljube svojih prednikov ter utrdili vero v Boga in pobožnost do Marije. Božja Mati je v svetišču upodobljena z lesenim kipom iz začetka 16. stoletja. Svetišče Sumuleu Ciuc je posebej pomembno za madžarske vernike v Romuniji, ker leži na ozemlju škofije, ki jo je pred tisoč leti ustanovil madžarski kralj sv. Štefan.

Popoldne se je papež v drugem največjem romunskem mestu Iasi na trgu pred Palačo kulture srečal z mladimi in družinami ter jim spregovoril o pomenu korenin, sanj in vere, prejete v družini.

Slovesno bogoslužje v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc

Svete maše s papežem se je kljub slabemu vremenu udeležilo okoli 90.000 vernikov, navzoča sta bila tudi romunska premierka Dancila in madžarski predsednik Janos Ader.

Papeževa pridiga je bila v celoti marijanska, sveti oče je spomnil na najgloblji smisel romanja - najti občestvo. Zato ne smemo pustiti, da bi nas rane preteklosti oropale bratstva, je poudaril: »Kompleksnih in žalostnih dogodkov iz preteklosti ne smemo pozabiti, prav tako pa ne smejo predstavljati ovire ali razloga za preprečevanje želenega bratskega sobivanja.« Po besedah svetega očeta romati pomeni, da hodimo skupaj, da stare in nove zamere ter nezaupanja spremenimo v nove priložnosti za občestvo. Romunske vernike je spodbudil, naj bodo pripravljeni tvegati za edinost in bratstvo.

Srečanje z mladimi in družinami

Popoldne je papež obiskal mesto Iasi, zgodovinsko in kulturno prestolnico Romunije, kjer je mlade pozval, naj v hitro spreminjajočem se času ne pozabijo svojih korenin. Kamor koli bodo šli, kar koli bodo delali, ne smejo pozabiti svojih korenin, je spodbudil Frančišek: ne smejo pozabiti vsega lepega in dragocenega, česar so se naučili in prejeli v svojih družinah. Korenine so močna duhovna mreža, ki nas združuje, povezuje in podpira, in ta mreža je močnejša od kakršne koli druge vrste povezave, je dejal sveti oče.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo okoli 100.000 mladih in družin, je papež spregovoril tudi o veri, ki ni na prodaj. Vera je dar, ki ohranja živo globoko in lepo gotovost, da smo ljubljeni Božji otroci. Ljubezen je izredno pomembna, je poudaril sveti oče, kajti »vsi zacvetimo, kadar se čutimo ljubljeni«. Ljubezen namreč požene korenine in nas vabi, naj jih poženemo v življenju drugih, osebna sreča pa je v tem, da osrečujemo druge.

Ko ne bo več ljubezni, je pojasnil Frančišek, takrat bo konec sveta: » … Kdaj bo konec sveta? Ko ne bo več steza od soseda k sosedu! To je, ko ne bo več krščanske ljubezni in razumevanja med brati, sorodniki, kristjani in ljudstvi! Ko osebe ne bodo več ljubile, bo resnično konec sveta. Saj brez ljubezni in brez Boga ne more živeti noben človek na zemlji!«

Iasi, prestolnica mladih

Papež je v nagovoru mladim in družinam spomnil, da je Iasi v letošnjem letu narodna prestolnica mladih, v mestu pa danes živi veliko študentov z različnih koncev sveta.

Vir: Radio Ognjišče / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh