Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež moli za argentinskega nobelovca Péreza Esquivela

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 01. 2022 / 07:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 07:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež moli za argentinskega nobelovca Péreza Esquivela
Argentinski nobelovec Adolfo Pérez Esquivel. FOTO: Vatican Media

Papež moli za argentinskega nobelovca Péreza Esquivela

Papež Frančišek je zagotovil svojo duhovno in molitveno bližino argentinskemu Nobelovemu nagrajencu za mir Adolfu Pérezu Esquivelu.

90-letni Pérez Esquivel je bil minuli konec tedna prepeljan v bolnišnico zaradi nevroloških težav, poroča Radio Vatikan. Ročno napisano papeževo sporočilo mu je izročil škof v Mar del Plati, Gabriel Mestre, ki je skupaj z Esquivelom molil in mu tudi podelil zakrament bolniškega maziljenja. »Dragi brat,« piše papež, »škof Mestre me je obvestil o tvojih zdravstvenih težavah. Po teh vrsticah ti zagotavljam svojo bližino in svoje molitve za tvoje hitro okrevanje.« Pozdrave je namenil tudi soprogi Amandi Guerreño. »Naj vaju Jezus blagoslovi in Sveta Devica bdi nad vama.« Esquivelu se je zdravje nenadoma poslabšalo, medtem ko je s svojo soprogo in družino bival v obmorskem mestu Chapadmalal, njegovo stanje pa je zaenkrat stabilno.

Papeževo pismo. FOTO: spletna stran škofije Mar del Plata

Odločen zagovornik človekovih pravic

Argentinski nobelovec Pérez Esquivel velja za pomembnega aktivista in borca za človekove pravice. Papež ga je v zasebno avdienco sprejel 21. marca 2013, le nekaj dni po svoji izvolitvi za Petrovega naslednika.

Adolfo Pérez Esquivel se je rodil 26. novembra 1931 v Buenos Airesu v Argentini. Nobelovo nagrado za mir je prejel leta 1980. Bil je profesor arhitekture, kot kipar in slikar pa se je uveljavil z različnimi kiparskimi tehnikami in materiali. Za mir se je začel zavzemati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je pridružil pobudam številnih krščanskih mirovnih skupin v Latinski Ameriki. Leta 1974 je opustil akademsko kariero in se povsem posvetil pomoči revnim prebivalcem ter boju proti družbeni in politični nepravičnosti skozi nenasilje.

Pérez Esquivel ni nikoli prekinil svojega dela za zadnje in najmanjše v Latinski Ameriki, predvsem v času epidemije.

Ko je državnemu udaru 1976 sledila sistematično zatiranje, s katerim so uveljavljali vojaško diktaturo generala Jorga Videle, se je Pérez Esquivel izkazal kot pomemben družbeni aktivist: skrbel je za financiranje in oblikovanje civilne družbe, se zavzemal za zaščito človekovih pravic v Argentini in podpiral družine, ki so bile žrtev t.i. umazane vojne. Bil je soustanovitelj združenja Servicio Paz y Justicia (SERPAJ) leta 1974. Policija ga je večkrat pridržala, zaprla in mučila. Prejel je nagradi Papež Janez XXIII. ter Pacem in Terris. Leta 1995 je svoje življenje opisal v knjigi Caminando junto al Pueblo. Nobelovo nagrado za mir je prejel 10. decembra 1980 in denar podaril v dobrodelne namene.

Esquivel ni nikoli prekinil svojega dela za zadnje in najmanjše v Latinski Ameriki, predvsem v času epidemije. Sam je o tem spregovoril za vatikanski časnik L'Osservatore Romano 28. maja 2020 in pojasnil, da si zelo prizadeva »pomagati ljudem, ki jih papež Frančišek imenuje odvrženi«. Poleg epidemije koronavirusne bolezni je ostro obsodil tudi nevarnost »epidemije lakote« in dejal, da moramo širiti kulturo solidarnosti, če želimo zgraditi družbo, v kateri pravo in enakost veljata za vse.

Nalaganje
Nazaj na vrh