Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež mladim v Medžugorju: izberite boljši del!

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 08. 2024 / 13:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2024 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež mladim v Medžugorju: izberite boljši del!
35. festival mladih v Medžugorju letos prirejajo med 1. in 6. avgustom. FOTO: Mary TV (arhivski posnetek)

Papež mladim v Medžugorju: izberite boljši del!

Papež Frančišek je napisal sporočilo udeležencem 35. festivala mladih, ki ga med 1. in 6. avgustom prirejajo v Medžugorju: povabil jih je, naj prisluhnejo Božji besedi, s seboj nosijo evangelij ter bodo v svetu glasniki upanja, ljubezni in miru.

Papež udeležencem Mladifesta na začetku zaželi, »da bi srečanje z Gospodom Jezusom v občestvu z Devico Marijo« razvnelo plamen njihove vere, poroča spletni portal Vatican News. Nato se naveže na besede iz evangelija po Luki, »Marija si je izvolila boljši del«, ki so del gesla letošnjega festivala, ter mladim predlaga nekaj spodbud za duhovno rast in njihovo delovanje v Cerkvi in svetu: »Jezus nas s tem, kar reče Marti, Lazarjevi in Marijini sestri, spomni, da je pristop pristnega učenca poslušanje Gospodove besede. Marija se zaveda, da je Gospod vstopil v njeno hišo, želi pa vstopiti tudi v njeno srce. Sedla je k njegovim nogam, da bi mu prisluhnila, in tako izbrala boljši del, 'ki ji ne bo odvzet'.«

Preberite tudi: Mladifest: več kot 50 mladih iz Slovenije roma v Medžugorje

Marija iz Nazareta, pristna učenka

Druga pristna učenka je po papeževih besedah Marija iz Nazareta. »Bog je vstopil v dom tega mladega dekleta in ji spregovoril. Sprejela je Božjo besedo v svoje srce in sodelovala pri Njegovem načrtu; popolnoma se je dala na razpolago, ko je Bog v polnosti časov poslal svojega Sina. V tišini je bila navzoča ob vznožju križa, ko je Jezus, Božji in Njen Sin, odrešil svet; spremljala je apostole na dan binkošti, ko se je Cerkev rodila v Svetem Duhu. S tem ko je Devica Marija dopustila, da je Božja Beseda vstopila v Njeno srce, je zvesto in skrbno izpolnjevala svoje poslanstvo. Tudi Ona je izbrala boljši del: Gospoda Jezusa,« piše sveti oče in mlade v Medžugorju vabi, naj tudi sami postanejo pristni Kristusovi učenci:

»Ostajajte v Učiteljevi navzočnosti, premišljujte Božjo Besedo in dopustite, da razsvetli vaš um in srce, da boste odkrili in sodelovali pri načrtu, ki ga ima Oče za vsakega izmed vas. Zato vas spodbujam, da vzpostavite tesno vez z evangelijem in ga nosite s seboj, da vam bo kot kompas, ki vam kaže pot, po kateri morate hoditi. Ko ga boste brali, se boste naučili spoznavati Kristusa.« Papež mladim tudi položi na srce, naj se krepijo »z močjo zakramentalne milosti sprave in evharistije« ter naj se z Gospodom srečujejo »od srca do srca«, v evharističnem češčenju.

 Papeževo sporočilo je prebral nadškof Aldo Cavalli, apostolski vizitator za župnijo Medžugorje. FOTO: Vatican Media

Mladi, graditelji novega človeštva

Papež mlade tudi spomni, da »pristen učenec, ki postane moder in močan v Duhu, nujno posreduje Božje kraljestvo drugim«. Po Frančiškovih besedah oznanjevanje Božje Besede ni samo dolžnost duhovnikov in redovnikov, »ampak je tudi vaša dolžnost, dragi mladi. Imeti morate pogum in govoriti o Kristusu v svojih družinah, v svojem izobraževalnem in delovnem okolju, v svojem prostem času. Oznanjajte Ga predvsem s svojim življenjem.« Gospod želi, tako sveti oče, da bi bili mladi »neustrašni apostoli vesele novice in graditelji novega človeštva«.

Naj vas Marijin zgled spodbuja, da boste glasniki upanja, ljubezni in miru v svetu.

Ob koncu sporočila sveti oče mladim v Medžugorju podeli svoj blagoslov in jih izroči Mariji, Materi Cerkve: »Naj posreduje za vas, da boste imeli moč in modrost, da boste govorili z Bogom in o Bogu. Naj vas Njen zgled spodbuja, da boste glasniki upanja, ljubezni in miru v svetu.« Kot običajno mlade še prosi, naj zanj molijo.

Papeževo sporočilo je mladim medžugorskim romarjem prebral nadškof Aldo Cavalli, apostolski vizitator za župnijo Medžugorje.

Nalaganje
Nazaj na vrh