Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež mladim Singapurcem: Mlad človek, ki se boji delati napake, je v resnici star

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 09. 2024 / 17:10
Oznake: Mladi, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2024 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež mladim Singapurcem: Mlad človek, ki se boji delati napake, je v resnici star
Papež Frančišek z mladimi različnih veroizpovedi. FOTO: Vatican Media

Papež mladim Singapurcem: Mlad človek, ki se boji delati napake, je v resnici star

Papež Frančišek je apostolsko potovanje v Azijo in Oceanijo sklenil v Singapurju s srečanjem na katoliškem kolidžu z mladimi različnih veroizpovedi, ki jih je spodbudil, naj si vedno prizadevajo za srečanja, so odprti za konstruktivno kritiko in pogumni pri stopanju iz lastne cone udobja.

Dogodka so se udeležili predstavniki različnih verskih skupnosti, ki so svetega očeta sprejeli z glasbo, petjem in plesom, svoja življenjska pričevanja z vprašanji papežu pa so podelili trije mladi: katoličanka Nicole, hinduist Raaj in sikhinja Preet. Spregovorili so o kritiziranju in izstopanju iz cone udobja, se spraševali o spodbujanju medverskega dialoga med mladimi, kako unovčiti prednosti umetne inteligence in hkrati obvladovati tveganja, ki jih prinaša.

Pozor pred salonskim kritiziranjem

Mladi so pogumni, ker gredo resnici naproti in so ustvarjalni, a morajo paziti, da ne zapadejo v »salonsko kritiziranje«, je opozoril Frančišek. Kritika mora biti konstruktivna, sicer ne vodi na novo pot. Zanjo je potreben pogum, tudi da dopustiš kritiko drugih, kar je po njegovem iskren dialog med mladimi: »Mladi morajo imeti pogum graditi, iti naprej, izstopiti iz cone udobja. Mladostnik, ki se odloči vedno živeti na udoben način, se 'debeli' – toda ne njegov trebuh, temveč misli. Zato mladim pravim: pojdite ven, ne bojte se! Strah je diktatorska drža, ki hromi.«


Kdor ne uporablja medijev, postane vase zaprt

Pomembno se je zavedati storjenih napak, je nadaljeval papež – bolje se je podati na pot, hoditi in narediti napako kot ne storiti napake, ker smo ostali zaprti doma. »Mlad človek, ki se boji delati napake, je v resnici star,« je poudaril in posvaril pred pretirano uporabo medijev, kar lahko mlade zasužnji. A po drugi strani mladostnik, ki medijev ne uporablja, postane vase zaprt: »Vsi mladi jih morajo uporabljati, a tako, da jim pomagajo napredovati, ne pa, da iz njih naredijo sužnje.«

Leta mladosti so leta poguma

Hkrati je pohvalil trud mladih za medverski dialog, saj, je izpostavil sveti oče, prerekanje, katera vera je boljša ali slabša, ne vodi nikamor, kvečjemu v uničenje in prepire. »Vsa verstva so pot do Boga; so kot različni jeziki, ki nam pomagajo priti do cilja. Bog je Bog za vse, zato smo vsi Božji otroci,« je pojasnil in dodal, da je za medverski dialog med mladimi potreben pogum – in leta mladosti so leta poguma, ki ga lahko nekdo uporabi za stvari, ki mu niso v pomoč, drugi pa za napredek in dialog.


Obsodba medvrstniškega nasilja

Dialog je povezan s spoštovanjem, pri čemer je Frančišek ostro obsodil pojav medvrstniškega nasilja. Nasilje, verbalno ali telesno, ostaja agresija, ki se izvaja nad šibkejšimi, je dejal in izpostavil ustrahovanje otrok s posebnimi potrebami. Naposled je papež mlade spodbudil še, naj storijo vse, da ohranijo pogumno držo in spodbujajo prostore, kamor bodo mladi lahko vstopali in gojili dialog. »Vaš dialog utira pot. Če boste kot mladi odprti za dialog, boste to tudi kot odrasli, kot državljani ali politiki.«

Tiha molitev drug za drugega

V zaključku je papež Frančišek opozoril še, da vsaka diktatura najprej prekine dialog, in se vsem udeležencem zahvalil za srečanje. Vsem mladim je ob tem zaželel, da bi pogumno nadaljevali pot in bili pripravljeni tudi tvegati. Ko bo minilo nekaj časa, bodo odrasli in postali tudi stari starši – takrat naj o tem učijo svoje vnuke, jih je spodbudil in nazadnje vse zbrane še povabil k tihi molitvi drug za drugega in k molitvi zanj ter jim hkrati zagotovil, da bo tudi on molil zanje.


12 dni, 4 države

Preden se je srečal z mladimi, se je sveti oče srečal še z ostarelimi in bolnimi ljudmi v Domu sv. Terezije v Singapurju in se jim zahvalil za njihove molitve, ki »so za Boga zelo pomembne. Prosim vas, še naprej molite za Cerkev in za vse človeštvo; Bog z veseljem usliši vaše molitve«. S tem je Frančišek tudi zaključil svoje 45. apostolsko potovanje v tujino, ki ga je v 12 dneh vodilo v Indonezijo, na Papuo Novo Gvinejo, v Vzhodni Timor in Singapur.

Nalaganje
Nazaj na vrh