Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež mestu in svetu: Bratstvo potrebujemo bolj kot kdaj koli

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 12. 2020 / 17:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2020 / 06:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež mestu in svetu: Bratstvo potrebujemo bolj kot kdaj koli

Papež mestu in svetu: Bratstvo potrebujemo bolj kot kdaj koli

»Toda ne bratstva lepih besed, temveč utemeljenega na pravi ljubezni ...«

FOTO: Vatican Media



Papež Frančišek je tudi v tradicionalni božični poslanici in blagoslovu mestu in svetu (Urbi et Orbi), enako kot že v jesenski okrožnici Vsi smo bratje (Fratelli tutti), izpostavil pomen bratstva, ki ga »v tem zgodovinskem trenutku, ki ga zaznamujejo ekološka kriza, huda ekonomska in socialna neravnovesja, ki jih pandemija novega koronavirusa še poglablja«, potrebujemo bolj kot kdaj koli prej. Toda ne bratstva lepih besed, abstraktnih idealov in nestalnih čustev, temveč bratstva, utemeljenega na resnični ljubezni, sposobnega srečati drugega, drugačnega od mene, trpeti njegovo trpljenje, se mu približati in zanj poskrbeti. Sveti oče je sicer vernike nagovoril iz dvorane blagoslovov nad baziliko sv. Petra v Vatikanu namesto z balkona bazilike, kot je sicer običajno.

IZ PAPEŽEVE POSLANICE MESTU IN SVETU

Na dan, ko je Božja Beseda postala otrok, obračamo pogled na vse preveč otrok, ki po vsem svetu, zlasti v Siriji, Iraku in Jemnu, plačujejo visoko ceno vojne. Njihovi obrazi naj pretresejo vest ljudi dobre volje, da se bodo soočili z vzroki spopadov in si pogumno prizadevali za graditev mirne prihodnosti. Naj bo to ugoden čas za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu in v Vzhodnem Sredozemlju.

Dete Jezus naj zaceli rane ljubljenemu sirskemu ljudstvu, ki ga že desetletja izčrpavajo vojna in njene posledice, ki jih je še poslabšala pandemija. Naj prinese tolažbo iraškemu ljudstvu in vsem, ki si prizadevajo na poti sprave, zlasti Jazidom, ki so jih zadnja leta vojne močno prizadela. Naj prinese mir v Libijo in omogoči, da bo nova faza pogajanj, ki poteka, končala vsako obliko sovražnosti v državi.



Betlehemsko Dete naj podari bratstvo deželi, v kateri se je rodilo. Naj Izraelci in Palestinci ponovno pridobijo medsebojno zaupanje, da bodo ustvarili pravičen in trajen mir prek neposrednega dialoga, ki bo sposoben premagati nasilje in preseči zamere, da bodo svetu pričevali za lepoto bratstva.

Zvezda, ki je razsvetlila Božično noč, naj vodi in spodbuja libanonsko ljudstvo, da v težavah, s katerimi se sooča, ob podpori mednarodne skupnosti ne izgubi upanja. Knez miru naj pomaga odgovornim v državi, da se bodo odpovedali posebnim interesom ter si resno, pošteno in pregledno prizadevali, da bo Libanon prehodil pot reform in nadaljeval svoj poklic svobode in mirnega sobivanja.

Naj Sin Najvišjega podpira prizadevanje mednarodne skupnosti in vpletenih držav, da bodo nadaljevali premirje v Gorskem Karabahu, kakor tudi v vzhodnih pokrajinah Ukrajine, in da bodo dajali prednost dialogu kot edini poti, ki vodi k miru in spravi.



Božje Dete naj ublaži trpljenje prebivalcev Burkine Faso, Malija in Nigra, prizadetih zaradi hude humanitarne krize, ki izvira iz ekstremizmov ter oboroženih spopadov, pa tudi pandemije in drugih naravnih katastrof. Naj ustavi nasilje v Etiopiji, kjer so bili zaradi spopadov številni ljudje prisiljeni bežati. Naj zagotovi tolažbo prebivalcem področja Cabo Delgado na severu Mozambika, ki so žrtve nasilja mednarodnega terorizma. Naj spodbudi odgovorne v Južnem Sudanu, v Nigeriji in v Kamerunu, da bodo nadaljevali pot bratstva in dialoga, na katero so stopili.

Večna Očetova Beseda naj bo vrelec upanja za Ameriško celino, ki jo je še posebej prizadel koronavirus, kar je zaostrilo trpljenje, ki jo izčrpava, pogosto poslabšano zaradi posledic korupcije in trgovine z mamili. Naj pomaga premagati nedavne socialne napetosti v Čilu in končati trpljenje venezuelskega ljudstva.

Nebeški Kralj naj zaščiti ljudstva, ki jih bičajo naravne nesreče na azijskem jugovzhodu, zlasti na Filipinih in v Vietnamu, kjer so nevihte povzročile poplave z uničujočimi posledicami za družine zaradi izgube življenj, okolijske škode in slabitve lokalnega gospodarstva. Ko mislim na Azijo, ne morem pozabiti na ljudstvo Rohinga. Jezus, rojen kot reven med revnimi, prinesi upanje v njihovo trpljenje.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh