Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež kritično o neobrzdanem finančnem kapitalizmu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 12. 2012 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež kritično o neobrzdanem finančnem kapitalizmu

“Nove ideologije poskušajo razvrednotiti človeško delo.”

Papež Benedikt XVI. svari pred razvrednotenjem človeškega dela in njegovega pomena za posameznika. Danes sicer na vsakem koraku govorimo o človekovem dostojanstvu, obenem pa nove ideologije poskušajo odvzeti pomen človeškemu delu. Nove smernice ogrožajo tudi naravne temelje družbe, še posebej družino, je sveti oče dejal minuli ponedeljek na avdienci v Vatikanu.

Kot grožnje v tem smislu je papež omenil ‘neobrzdani finančni kapitalizem’, ki se vmešava v politiko in uničuje dejansko gospodarstvo, pa tudi ‘z egoizmom in s hedonizmom prežeto ideologijo spolnih in reprodukcijskih pravic’. Papež je svoj nagovor pripravil udeležencem rednega zasedanja papeškega ‘socialnega ministrstva’, papeškega sveta za pravičnost in mir.

Dostop slehernega človeka do dela bi moral imeti v gospodarsko napetih obdobjih absolutno prednost, je poudaril Benedikt XVI. Po krščanskem razumevanju je delo ‘temeljna dobrina za človeka – z ozirom na njegov osebnostni razvoj, njegovo socializacijo, za ustvarjanje družine in za njegov prispevek k splošnemu blagru in miru’, je še dodal papež.

Človeka danes pogosto postavljajo v funkcijo ‘človeškega kapitala’, kot vir ali pa del produkcijskega ali finančnega podjetja. V resnici pa ima človek, sicer predvsem bitje, ki presega zemeljske dobrine, pravico do dejanske prednosti, saj je odgovoren do samega sebe in do celotnega stvarstva.

Tudi nova evangelizacija, ki jo spodbuja Cerkev, se mora usmeriti v novi humanizem in nova kulturna in družbena prizadevanja, je prepričan papež. Novi humanizem nas mora privesti do tega, da ‘s prestola vržemo sodobne idole’, individualizem, materialno potrošništvo in pretirano zaverovanost v tehniko pa mora nadomestiti s kulturo bratstva in nepovračljivosti ter s solidarno ljubeznijo. Cerkev takšnega mednarodnega reda ne more doseči brez pravnih ali političnih prednosti, lahko pa poskrbi za etična načela in ustrezne kriterije orientacije, je povedal Benedikt XVI.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh