Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

“Papež kot ‘mučenec’ v kuriji"?

Objava: 22. 02. 2013 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

“Papež kot ‘mučenec’ v kuriji"?

Italijanski časnik ‘La Repubblica’ o ‘resničnih’ vzrokih’ za papežev odstop in kako o tem razmišlja klaretinec in kolumnist p. Branko Cestnik.

Italijanski časnik ‘La Repubblica’ je včeraj poročal o domnevnih vzrokih za odstop papeža Benedikta XVI. Ti naj bi bili, kot pisanje povzemajo pri STA, izsledki notranje preiskave, ki je v Vatikanu razkrila dejanske razsežnosti spolnih zlorab in korupcije v katoliški Cerkvi. Pri italijanskem časniku se ob tem sklicujejo na neimenovane vire.

Po naročilu papeža Benedikta XVI. so obtožbe o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji, ki so na dan prišle po objavi zaupnih vatikanskih dokumentov v aferi Vatileaks, preverjali trije kardinali, med njimi tudi nekdanji vodja vatikanske tajne službe.

Decembra lani je omenjena komisija papežu izročila dva v rdeče usnje oblečena zvezka, v katerih je na skoraj 300 straneh popisan "natančen zemljevid" nepravilnosti in goljufij, ki so se dogajale na Svetem sedežu, ter ljudi, odgovornih zanje. Kot poroča ‘La Repubblica’, naj bi ‘na ta dan, s temi papirji na mizi, Benedikt XVI. sprejel odločitev, ki jo je tako dolgo premleval’. Časnik, ki se sklicuje na neimenovani vir ‘zelo blizu’ avtorjem obremenilnega poročila, nadaljuje, da sta omenjena zvezka polna podatkov o ‘kršitvah šeste in sedme Božje zapovedi’.

Kardinali naj bi med drugim razkrili podtalno gejevsko omrežje, katerega člani so na več prizoriščih v Rimu in samem Vatikanu organizirali srečanja, ki so jih spremljali spolni odnosi, poročilo pa razkriva tudi številne sumljive posle v vatikanski banki IOR.

Pri ‘La Repubblici’ so zapisali, da naj bi Benedikt XVI. svojemu nasledniku osebno izročil zaupna zvezka - v upanju, da bo ta dovolj ‘močan, mlad in svet’, da bo sprejel potrebne korektivne ukrepe.

Na pisanje italijanskega časnika se je na spletni strani www.casnik.si odzval klaretinec in (tudi Družinin) kolumnist p. Branko Cestnik, ki ugotavlja: »Prepričan sem, da ni glavni problem svetovne Cerkve rimska kurija, kot ni glavni problem slovenske Cerkve mariborski finančni zlom. Ne bomo mižali pred temi zgodbami (in v ta namen sem se potrudil s tem zapisom), a zaradi preventive in kurative moramo videti, kaj je zadaj njih: čar moči in oblasti, polovičarska teologija, infantilna in nekritična pripadnost mnogih izmed nas, šibka vera, votla molitev.«

Celoten prispevek je dostopen na naslednji povezavi:
http://www.casnik.si/index.php/2013/02/22/sesta-in-sedma-zapoved/

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh