Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež in patriarh Bartolomej želita prihodnje leto skupaj obiskati Jeruzalem

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 03. 2013 / 11:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež in patriarh Bartolomej želita prihodnje leto skupaj obiskati Jeruzalem

Ekumenski patriarh je na avdienci za predstavnike verskih skupnosti papeža povabil na skupno odprtje razstave o ohranjanju stvarstva na gori Atos.

Papež Frančišek in ekumenski patriarh v Carigradu, Bartolomej I., želita prihodnje leto skupaj obiskati Jeruzalem. Papež je z veseljem sprejel predlog častnega poglavarja pravoslavne Cerkve, kot je včeraj poročala rimska tiskovna agencija ‘AsiaNews’.

Srečanje naj bi spomnilo na prvo srečanje kakšnega papeža s pravoslavnim patriarhom pred 50 leti v Jeruzalemu. Januarja 1964 sta se tam prvič po cerkvenem razkolu leta 1054 sestala patriarh Atenagoras in papež Pavel VI. kot cerkvena voditelja vzhoda in zahoda in tedaj tudi pričela ekumenski dialog.

Bartolomej I. se je minuli torek udeležil slovesnega bogoslužja ob ustoličenju novega papeža, v sredo pa se je z njim ponovno sestal. Po navedbah ‘AsiaNews’ je šlo pri tej avdienci za obisk papeža na sedežu Bartolomeja I. v carigrajskem Phanarju. Po obisku ekumenskega patriarha v Rimu pomeni obisk papeža na patriarhovem sedežu protokolarno dolžnost. Uradno vabilo bo prišlo še po diplomatski poti, so včeraj sporočili iz Carigrada.

Cerkvena voditelja sta tudi sklenila, da bosta razvijala skupne pobude za zaščito okolja. Patriarh Bartolomej I. je predlagal, da bi s Frančiškom lahko skupaj odprla za leto 2015 načrtovano razstavo o ohranjanju stvarstva na gori Atos. Po navedbah medijev naj bi bila razstava kasneje na ogled tudi v rimski Kvirinalski palači.

Bartolomej I. je znan po svojih prizadevanjih za varstvo okolja. Mediji so ga zato poimenovali kar ‘zeleni patriarh’. Frančišek je v svojem nagovoru ob nastopu papeške službe med drugim prav tako opozoril na varovanje stvarstva. Sveti Frančišek Asiški (1881/82-1226), po katerem si je novi poglavar katoliške Cerkve izbral ime, velja za zavetnika okoljevarstvenikov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh