Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval prvega škofa za nekdanje anglikance

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 11. 2015 / 10:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval prvega škofa za nekdanje anglikance

Škof Steven Lopes je bil doslej sodelavec Kongregacije za nauk vere.

Papež Frančišek je imenoval prvega škofa za nekdanje anglikance v Združenih državah Amerike, ki so prestopili v katoliško vero. 50-letni Steven Joseph Lopes, doslej sodelavec vatikanske Kongregacije za nauk vere, bo prevzel vodenje osebnega ordinariata »Prestol sv. Petra« s sedežem v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas, kot so ta teden sporočili iz Vatikana. Škofiji podobno cerkveno upravno telo je bilo ustanovljeno januarja 2012 za tiste anglikanske vernike, ki so želeli prestopiti v katoliško vero, ob tem pa ohraniti vrsto izročil svojega bogoslužja.



Lopes prihaja iz Fremonta v Kaliforniji in je bil več let tajnik nekdanjega kardinala v rimski kuriji, Williama Levade. Na položaju bo nasledil 63-letnega Neila Steensona, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Za razliko od novega ordinarija njegov predhodnik, ki je bil sam spreobrnjenec iz anglikanske vere, ni imel naziva katoliškega škofa.

Ordinariat »Perstol sv. Petra« po vatikanskih navedbah šteje okoli 6.000 vernikov, ki jih v 25 pastoralnih središčih oskrbuje 40 duhovnikov. Osebna ordinariata na podlagi apostolske konstitucije »Anglicanorum coetibus« iz novembra 2009 sta bila ustanovljena še v Veliki Britaniji in Avstraliji. V teh strukturah lahko anglikanski duhovniki, ki želijo prestopiti v katoliško vero, v določenih primerih prevzamejo tudi dolžnosti duhovnika v katoliški Cerkvi, četudi so poročeni.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh