Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval novega apostolskega upravitelja za Anatolijo

Objava: 14. 06. 2010 / 09:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval novega apostolskega upravitelja za Anatolijo

Vodenje katoličanov v Anatoliji bo po umoru škofa Padoveseja prevzel izmirski nadškof Ruggero Franceschini

Sedemdesetletni Ruggero Franceschini, dosedanji nadškof v Izmiru, bo po novem prevzel tudi naloge apostolskega upravitelja za Anatolijo. Kot so minulo soboto sporočili iz Vatikana, je papež Benedikt XVI. imenoval nadškofa Franceschinija, sicer kapucinskega patra, za novega vodjo Apostolskega vikariata v Anatoliji, potem ko je bil 3. junija letos na krut način umorjen njegov dotedanji vodja, škof Luigi Padovese.

Pater Franceschini prihaja iz severnoitalijanskega mesta Saltino. Leta 1993 ga je tedanji papež Janez Pavel II. imenoval za naslovnega škofa in apostolskega vikarja v Anatoliji, leta 2004 pa je bil imenovan za nadškofa v Izmirju na zahodu Turčije. Nekaj let je opravljal naloge predsednika Turške škofovske konference. Ruggero Franceschini je leta 1960 vstopil v red kapucinov, tri leta kasneje je v Rimu prejel mašniško posvečenje. V svojem redu je opravljal različne vodilne funkcije.

Prelat je za vatikanski radio povedal, da na novem položaju pričakuje težave, saj je ‘krščanska skupnost na tem območju popolnoma skrušena’. Vendar, je dodal, gre za mlado skupnost, ki ima voljo in moč, da se ponovno postavi na lastne noge.

Papež imenuje apostolskega upravitelja v primeru, ko se izprazni škofovski sedež v določeni škofiji, za katerega še ni bil imenovan nov škof. Apostolski vikariat je cerkvena upravna enota, ki jo vzpostavijo v predelih, kjer število katoličanov ni veliko in kjer se še ni oblikovala samostojna cerkvena hierarhija.

Iz Vatikana pa so še sporočili, da bo na današnjem pogrebu umorjenega škofa v rodnem Milanu svetega očeta kot njegov posebni odposlanec zastopal nadškof Edmond Farhat, ki je škofu Padoveseju tudi podelil škofovsko posvečenje.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh