Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: v desetih letih pontifikata 40 potovanj v tujino

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 01. 2023 / 08:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2023 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: v desetih letih pontifikata 40 potovanj v tujino
Od leta 2013 je Frančišek doslej skupno obiskal 60 držav po svetu. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: v desetih letih pontifikata 40 potovanj v tujino

Vključno s potovanjem v Afriko, kjer bodo papeža Frančiška gostili med 31. januarjem in 5. februarjem, je sveti oče od svoje izvolitve marca 2013 doslej obiskal kraje v 60 državah po svetu, Havano na Kubi in begunska taborišča na grškem otoku Lezbos celo dvakrat; v vseh desetih letih pontifikata pa se še ni »vrnil« v rodno Argentino.

Skorajšnje papeževo potovanje v Afriko bo torej 40. potovanje v tujino v desetletnem pontifikatu Jorgeja Maria Bergoglia, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu. Poleg tega je 86-letni papež opravil več kot 20 pastoralnih potovanj po Italiji in številne obiske župnij v svoji rimski škofiji. Od leta 2013 je Frančišek doslej skupno obiskal 60 držav po svetu, če prištejemo tudi Italijo, Kongo in Južni Sudan: in to kljub temu, da je bil njegov pontifikat v letu 2020 v luči omejitev zaradi koronaepidemije prvo leto brez papeškega potovanja po letu 1978.

Prednostni potovalni cilji papeža Frančiška so države na obrobju in tiste, ki jim želi pomagati v premagovanju in odpravi obstoječih sporov ali stisk.

Letošnji obisk Afrike natančno ustreza papeževim predstavam o ciljih, kamor najraje potuje. Kmalu po začetku svojega mandata je Frančišek v enem od pogovorov za medije poudaril, da so njegovi prednostni potovalni cilji države na obrobju in tiste, ki jim želi pomagati v premagovanju in odpravi obstoječih sporov ali stisk. Frančiškovo prvo potovanje po nastopu pontifikata ga je poleti 2013 vodilo na Lampeduso: sredozemski otok je takrat postal simbol bede beguncev pred vrati Evrope.

V Evropi obisk »obrobja«, prvo potovanje na Arabski polotok

Malo manj kot polovica potovanj v tujino je bila namenjena Evropi, vendar cilji niso bile države, kot so Nemčija, Francija ali Španija. Od velikih evropskih držav je Frančišek obiskal le francosko mesto Strasbourg - z izjemo Poljske - za dva govora pred Evropskim parlamentom in Svetom Evrope. Papeževo letalo pa je zato pristalo v albanski prestolnici Tirani, v baltskih državah Litvi, Latviji in Estoniji ter v Bosni, Severni Makedoniji, Bolgariji in na Malti. Za nekaj ur se je ustavil v madžarski prestolnici Budimpešti, obiskal je tudi Slovaško.

Frančišek je prvi papež, ki je doslej obiskal Arabski polotok.

Obiska Združenih arabskih emiratov (2019) in Bahrajna (2022) veljata za zgodovinska. To je bilo prvo potovanje papeža in rimskega škofa na Arabski polotok. V začetku leta 2015 je Frančišek obiskal Filipine in v Manili obhajal slovesno bogoslužje, ki se ga je po uradnih podatkih udeležilo od šest do sedem milijonov ljudi, kar je bila doslej najbolj množično obiskana katoliška sveta maša vseh časov.

Kuba in Lezbos dvakrat, Argentina še čaka

Leta 2014 je Frančišek v Sveti deželi udejanjil nekaj osupljivih gest v mirovnih prizadevanjih: recimo z molitvijo ob izraelskem zidu na Zahodnem bregu in simboličnim objemom treh svetovnih religij ob jeruzalemskem Zidu žalovanja. Leto pozneje je papež posredoval svoje sporočilo sprave nekdanjima sovražnima državama Kubi in Združenim državam Amerike, leta 2019 pa je v Nagasakiju in Hirošimi obsodil »sleherno uporabo jedrske energije v vojne namene«.

Argentinska domovina prvega papeža iz Latinske Amerike še vedno čaka na obisk znamenitega rojaka.

Potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan bo njegovo peto potovanje na afriško celino. Papež je doslej med drugim obiskal Kenijo, Ugando, Srednjeafriško republiko in Mozambik, pa tudi Egipt in Maroko.

Medtem ko argentinska domovina prvega papeža iz Latinske Amerike še vedno čaka na obisk znamenitega rojaka, pa sta na svetu dva kraja zunaj Rima in Italije, ki ju je papež obiskal dvakrat: na letališču v Havani je papež le nekaj mesecev po svojem prvem obisku Kube znova pristal na srečanju z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom, leta 2016 in nato še leta 2021 pa je obiskal begunska taborišča na grškem otoku Lezbos in svet opozoril na položaj beguncev, ki v želji po varnejšem in boljšem življenju na prenatrpanih plovilih prečkajo Sredozemsko morje.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh