Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: »To ni človeško!«

Objava: 14. 11. 2015 / 18:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: »To ni človeško!«

Papež Frančišek: »To ni človeško!«

Svet je pretresen ob terorističnih napadih v Parizu. Papež Frančišek je pariškemu nadškofu poslal telegram in francoskemu narodu zagotovil molitev.

Francijo so v petek, 13. novembra, pozno zvečer, pretresli najhujši teroristični napadi v zgodovini države. Kot poročajo tuje agencije, je v napadih na sedmih prizoriščih umrlo najmanj 128 ljudi, več kot 300 je ranjenih, od tega jih je 80 v kritičnem stanju. Teroristi so izbrali prizorišča, kjer se je v petek zvečer zadrževalo največ ljudi: nogometni stadion, kavarna, bar, koncertna dvorana ... Najbolj krvavo je bilo v klubu Bataclan, ki je na koncertu ameriške skupine gostil 1500 obiskovalcev. V dvorano naj bi vdrli štirje v črno oblečeni strelci in začeli streljati obiskovalce koncerta. Pri tem so vzklikali "Alah je velik". V Franciji veljajo izredne razmere.

Izrazi sožalja in podpore v Francijo prihajajo z vsega sveta.

Vest o napadih v Parizu je "z veliko pretresenostjo", kot so zapisali v Vatikanu, sprejel tudi papež Frančišek. Pariškemu nadškofu André Vingt-Troisu je poslal telegram in v njem obsodil "nasilje, ki ne more ničesar rešiti", ter zagotovil molitev za vse žrtve in njihove svojce. O napadih v Parizu pa je papež Frančišek spregovoril v telefonskem pogovoru za italijansko TV2000, poroča Radio Vatican: "Sem pretresen in žalosten in tega ne razumem. A te stvari, ki jih storijo ljudje, je težko razumeti …" Papež, ki je že večkrat spregovoril o "tretji svetovni vojni po koščkih", je dogodke v Parizu označil kot "en košček" in dodal: "Ne obstajajo opravičila za te stvari … to ni človeško." Zatrdil je še, da je blizu vsem, ki trpijo, in vsej Franciji, ki jo – kot je dejal – ima zelo rad.

Pretresenost nad nasiljem v francoski prestolnici je že v zgodnjih jutranjih urah sobote izrazil tudi p. Federico Lombardi, vatikanski tiskovni predstavnik. Kot je dejal, v Vatikanu te strašne novice spremljajo z osuplostjo. "Pretreseni smo ob tem novem pojavu nespametnega terorističnega nasilja in sovraštva, ki ga skupaj s papežem in vsemi osebami, ki ljubijo mir, obsojamo na najbolj radikalen način," je poudaril ter zagotovil molitve za žrtve, ranjene in ves francoski narod. "Gre za napad na mir vsega človeštva, ki zahteva odločen in solidaren odziv s strani vseh nas, da bi se tako zoperstavili širjenju morilskega sovraštva v vseh njegovih oblikah."

V soboto popoldne je poslal izjavo tudi predsednik slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan. V izjavi je zapisal, da je z zaskrbljenostjo in žalostjo prejel poročila o terorističnih napadih v Parizu in številnih žrtvah. "Ob tem odločno obsojam vsako obliko nasilja še posebej, ko gre za civiliste. Terorizem nikoli ne rešuje problemov, temveč rojeva nove oblike trpljenja. Zato je nasilje tako v Parizu, Siriji kot tudi drugih koncih sveta vedno nesprejemljivo in obžalovanja vredno." Ob tragičnih dogodkih je škof Glavan v imenu vseh škofov in celotne Cerkve na Slovenskem izrazil svojcem žrtev ter francoskemu narodu svojo podporo. "Vabim vse, da se v molitvi spomnimo pokojnih in prosimo za mir.

Več izjav in komentarjev na teroristične napade v Franciji bomo objavili v tiskani številki Družine.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh