Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek na veliki četrtek v zapor

Objava: 22. 03. 2013 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek na veliki četrtek v zapor

Sveti oče bo na veliki četrtek obhajal večerno mašo v rimskem zaporu za mladoletne, kjer bo tradicionalno umil noge nekaterim tamkajšnjim gojencem.

Na veliki četrtek, 28. marca, ob 17.30 bo papež Frančišek obhajal spomin Gospodove zadnje večerje v rimskem zaporu za mladoletne Casal del Marmo, poroča Radio Vatikan. Sveto mašo Gospodove zadnje večerje, je zapisano v izjavi Tiskovnega urada Svetega sedeža, zaznamujeta oznanilo zapovedi ljubezni in dejanje umivanja nog. Ko je bil papež Frančišek še nadškof v Buenos Airesu, je bogoslužje na ta dan običajno obhajal v enem izmed zaporov, bolnišnic ali domov za reveže. S sveto mašo v zaporu Casal del Marmo, kot v nadaljevanju navaja izjava Tiskovnega urada, bo nadaljeval s tem izročilom, zaznamovanim s sporočilom preprostosti. Dopoldan istega dne bo sveti oče v baziliki sv. Petra v Vatikanu daroval tradicionalno krizmeno mašo.

Program ostalih slovesnosti velikega tedna ostaja enak kot je bilo v navadi v preteklih letih, z bogoslužji in obredi v vatikanski baziliki sv. Petra ali na trgu pred njo. Meditacije križevega pota, ki ga na veliki petek vsako leto molijo v Koloseju, tokrat, še na željo upokojenega papeža Benedikta XVI., pripravljajo mladi iz Libanona.

Rimski zapor za mladoletne Casal del Marmo je velik kompleks, v katerem moški zaporniki bivajo v dveh stavbah; v vsaki stavbi je 24 zaporniških sob. Ženske bivajo v tretji stavbi, kjer je prav tako 24 celic. Program dela z mladimi zaporniki vključuje tudi izobraževanje in opismenjevanje. Fantje opravljajo tesarska dela, popravljajo pohištvo in delajo v piceriji, za dekleta je na voljo tudi oblikovalski studio.

Rimski zapor za mladoletne sta obiskala tudi Benedikt XVI. in Janez Pavel II. Benedikt XVI. je v tamkajšnji kapeli usmiljenega Očeta 18. marca 2007, na četrto postno nedeljo, daroval sveto mašo. Janez Pavel II. je zapor obiskal 6. januarja 1980, na praznik Gospodovega razglašenja, v spremstvu tedanjega vatikanskega državnega tajnika kardinala Casarolija. Ena izmed kardinalovih dolžnosti je bila tudi pastoralna oskrba mladih zapornikov, med katerimi je bil znan preprosto kot oče Agostino.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh