Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek na Slovaškem, prvi dogodek ekumensko srečanje [FOTO, VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 09. 2021 / 19:25
Oznake: Cerkev, Dogodek, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2021 / 19:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek na Slovaškem, prvi dogodek ekumensko srečanje [FOTO, VIDEO]
Otroka v tradicionalni slovaški noši sta težko pričakovanemu gostu v dar in dobrodošlico ponudila kruh, sol in šopek cvetja FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek na Slovaškem, prvi dogodek ekumensko srečanje [FOTO, VIDEO]

Po današnji sveti maši ob sklepu evharističnega kongresa na Trgu herojev v Budimpešti se je papež Frančišek na mednarodnem budimpeškem letališču poslovil od svojih madžarskih gostiteljev in odletel v Bratislavo. Okoli 15. ure in 30 minut je letalo prispelo na tamkajšnje mednarodno letališče.

Sprejem s kruhom, soljo in cvetjem

Papežev štiridnevni obisk na Slovaškem vključuje številne dejavnike. Dva vrhunca dogajanja predstavljata obhajanje božanske liturgije sv. Janeza Krizostoma v Prešovu in obisk narodnega svetišča, bazilike Sedmih žalosti Device Marije v Šaštínu. Frančišek se bo srečal tudi z brezdomci in mladimi, kot običajno pa je na programu tudi druženje s slovaškimi duhovniki in drugimi posvečenimi osebami.


Frančišek je drugi papež, ki je obiskal Slovaško: leta 2003 so slovaški verniki navdušeno sprejeli Janeza Pavla II.

Frančiška so ob prihodu na mednarodno bratislavsko letališče delegaciji političnih in verskih oblasti in dva otroka v tradicionalni slovaški noši, ki sta težko pričakovanemu gostu v dar in dobrodošlico ponudila kruh, sol in šopek cvetja.

Prihod na bratislavsko letališče FOTO: Vatican Media

Papežev prvi dogodek v Bratislavi ekumensko srečanje

Prvo srečanje papeža Frančiška po prihodu v Bratislavo in uradnim sprejemom na letališču je bilo ekumensko srečanje v prostorih apostolske nunciature v slovaški prestolnici.


Papež je v nagovoru pozdravil svoje gostitelje in izrazil zadovoljstvo, da krščanska vera na Slovaškem je in tudi hoče biti poganjek edinosti in kvas bratstva. Kot je poudaril, se je pot različnih verskih skupnosti v državi znova začela po letih ateističnega preganjanja, ko so versko svobodo preprečevali ali pa postavili na trdo preizkušnjo. Zdaj je vsem skupen odsek poti, na katerem okušajo, kako je lepo, obenem pa težko živeti vero v svobodi: »Pojavlja se namreč skušnjava po vrnitvi v suženjstvo, tokrat ne nekega režima, temveč v še hujše, notranje suženjstvo.«

Kristjani ne smemo izgubiti gorečnosti oznanjevanja in preroškosti pričevanja.

Papež je zbrane pozval, naj ne zapadejo v past, da bi bili zadovoljni zgolj s potešitvijo snovnih potreb. Kristjani ne smemo izgubiti gorečnosti oznanjevanja in preroškosti pričevanja. Osvobajati nas mora resnica evangelija, ne pa »cona udobja«, ki nam omogoča, da vodimo sami sebe in stopamo naprej brez posebnih posledic. In če se zadovoljimo s kruhom in varnostjo, »smo morda izgubili zagon v iskanju enosti, za katero je prosil Jezus, enosti, ki prav gotovo zahteva zrelo svobodo za pomembne odločitve, odpovedi in žrtve, saj je premisa, da bo svet veroval«.

Sveti oče je predstavnike verskih skupnosti povabil, naj se ne zanimajo le za to, kar lahko koristi posameznim skupnostim, »saj je svoboda brata in sestre tudi naša svoboda, kajti naša svoboda ni popolna brez njega in brez nje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh