Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: »Božje zapovedi so 'da' Ljubezni«

Objava: 10. 06. 2013 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek: »Božje zapovedi so 'da' Ljubezni«

V Milanu so minuli konec tedna izvedli prireditev z naslovom 'Deset trgov za deset zapovedi', pobudo gibanja Prenova v Duhu.

Papež Frančišek je minulo soboto zvečer preko video sporočila nagovoril vernike na trgu pred milansko stolnico, ki so se zbrali na prireditvi 'Deset trgov za deset zapovedi'. Omenjena prireditev je nastala na pobudo gibanja Prenova v Duhu ob 40. obletnici rojstva tega gibanja v Italiji. Priprava prireditve poteka pod okriljem Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije in v sodelovanju z Italijansko škofovsko konferenco. Uvodno prireditev so predstavili že preteklega septembra, na programu projekta 'Deset trgov za deset zapovedi' pa so prireditve, ki so se že ali pa se še bodo v letu vere zvrstile v desetih italijanskih mestih: Neaplju, Veroni, Torinu, Palermu, Bariju, Cagliariju, Firencah, Genovi, Milanu in Bologni.

Sobotni dogodek so priredili pod geslom 'Kadar ljubezen da smisel tvojemu življenju ...'. Papež Frančišek je v svojem video sporočilu navzoče najprej spomnil, da je celotna pobuda posvečena desetim zapovedim, ki niso bile dane le Mojzesu, ampak vsem nam, možem in ženam vseh časov. Nato je izpostavil tri točke, ki odgovarjajo na vprašanje, kaj te zapovedi pomenijo v našem nemirnem času, ki se ne zmeni dosti za Boga. V prvi točki pravi: »Deset zapovedi je Božji dar.« Beseda 'zapoved' ni pretirano sodobna, saj današnjega človeka spominja na nekaj negativnega, vendarle pa teh deset zapovedi prihaja od Boga, ki nas je ustvaril iz ljubezni in ki človeku želi le dobro. Zato nam te zapovedi kažejo pot ter razsvetljujejo in usmerjajo tistega, ki išče mir, pravičnost in dostojanstvo.

Kot drugo točko je papež Frančišek izpostavil 'pot svobode', ki jo kažejo Božje zapovedi. Pomembno je, da jih je Bog izraelskemu ljudstvu preko Mojzesa dal v trenutku osvoboditve. Z njimi je svojemu ljudstvu in vsem nam pokazal, kako naj ostanemo svobodni. »Deset zapovedi ne smemo videti kot omejitve svobode, saj to niso. Videti jih moramo kot smernice za svobodo.« Učijo nas, kako se izogniti sužnosti, v katero vodijo številni maliki, ki smo si jih napravili sami. Učijo nas odpreti se za razsežnost, ki je dosti obširnejša od zgolj materialne. Učijo nas živeti v spoštovanju do oseb, učijo nas premagovati pohlep po oblasti, posedovanju, denarju, učijo nas biti pošteni in iskreni v odnosih, varovati stvarstvo in bogatiti naš planet z visokimi, plemenitimi in duhovnimi ideali.

»Deset zapovedi je zakon ljubezni«, pa je tretja točka, ki jo je v video sporočilu izpostavil papež Frančišek. Najgloblji pomen Božjih zapovedi je Jezusova zapoved ljubezni: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem, in svojega bližnjega kakor samega sebe.« (Lk 10,27) Srce zapovedi je torej po papeževih besedah ljubezen, ki prihaja od Boga, ki daje smisel življenju, ki nam omogoča živeti kot Božji otroci, ki navdihuje odnose z Bogom, s samimi seboj in z drugimi. Prava svoboda ni slediti svoji sebičnosti, svojim slepim strastem, temveč je ljubezen, ki izbira to, kar je dobro v vsakem položaju. Deset zapovedi predstavlja 'da' Bogu in 'da' Ljubezni. 'Ne' vsemu tistemu, kar ni ljubezen, je torej zgolj posledica našega 'da', ki nam omogoča ljubiti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh