Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Papež dobro pozna Španijo'

Objava: 29. 07. 2011 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Papež dobro pozna Španijo'

V španski Cerkvi je tako na socialnem kot tudi na duhovno-kontemplativnem področju moč opaziti živahno dogajanje.

'Papež dobro pozna Španijo – skupaj z njenimi dramatičnimi nasprotji, pa tudi z njeno izvirno ustvarjalnostjo – kot eno velikih katoliških držav', je poudarila podpredsednica španske izdaje vatikanskega časnika 'L'Osservatore Romano', Marta Lago, v nadavnem pogovoru za španski dnevnik 'La Razon'.

Španija se bo v času svetovnega dneva mladih med 16. in 21. avgustom letos 'predstavila v najboljši luči', je prepričana časnikarka. Španska katoliška mladina bo tam imela priložnost, da z vrstniki iz vseh dežel sveta podeli svoje navdušenje in veselje. Papež, ki se bo bo dogodku pridružil 18. avgusta, bo prispeval k temu, da bo prijetno vzdušje postalo 'nalezljivo'. Po mnenju Lagove bo to ponovno eno izmed papeževih potovanj, med katerim bodo porušeni določeni stereotipi in bodo številni ljudje doživeli precej presenečenj.

Poročanje o svetovnem dnevu mladih pred samim začetkom je v španskih medijih pogosto, pa tudi precej nasprotujoče. Pogosto k besedi pridejo kritični glasovi, za naslovnice pa najbolj poskrbijo tisti iz duhovniških vrst. Pojavila se je 'župnijska pobuda', ki prireditev za mlade označuje kot 'konzervativno'.

V cerkvenem vodstvu pa je moč opaziti prizadevanja, da bi zgradili kar čim več mostov, tudi do kritikov dogajanja. Položaj, v katerem se danes nahaja španska mladina, je vse prej kot razveseljujoč, zato ne bi bilo primerno, če bi to vdanost v usodo krepili še s podobo 'raztresene' Cerkve. Cerkev bi morala predstavljati moč upanja.

Temeljna španska težava je gospodarska kriza in njeni učinki na trg dela. Stopnja brezposelnosti med mladimi je tako kot v Grčiji okoli štirideset odstotna in velja za najvišjo v državah članicah Evropske zveze. Po vzoru protestov v Kairu izpred šestih mesecev se je v Španiji razvilo uporniško gibanje, ki za vesti o sebi skrbi z množičnimi prireditvami na velikih mestnih trgih, poimenovali pa so ga 'Movimiento 15 de Mayo' ('M15; Gibanje 15. maja).

Madridski kardinal Antonio Maria Rouco Varela je o članih gibanja že večkrat izrazil svoje mnenje. Kot kaže, bodo uporniki v svoje namene izkoristili tudi svetovni dan mladih. Po mnenju kardinala pa so težave upornikov in mladih romarjev z vsega sveta zelo podobne, zato bi bilo priporočljivo, če bi med njimi prišlo do kakšne koristne izmenjave informacij.

Kardinal Rouco je še poudaril, da je pojav upornikov seveda povezan tudi s političnim položajem v Španiji, kjer bodo volili novega predsednika vlade. Številni Španci so zelo nezadovoljni s trenutnimi razmerami. Poleg tega med evropsko mladino na splošno vlada negativno razpoloženje, meni kardinal, tudi v luči dogodkov v Grčiji in na Portugalskem.

Cerkev pri vsem tem ni popolnoma nedejavna, je še povedal kardinal Rouco. Papež je v svoji okrožnici 'Ljubezen v resnici' poudaril, da pri trenutnih razmerah ne gre zgolj za gospodarske težave, pač pa v temelju za krizo vrednot. Današnji človek 'ne ve več, kam naj gre', meni kardinal, 'nima nikakršne perspektive. Vera pa daje perspektivo.'

Kardinal, ki je obenem predsednik Španske škofovske konference, bo zato svetovni dan mladih izkoristil za to, da bo mladim predstavil celotno širino Cerkve v Španiji in mladim na pot dal navdihe za lastno osebno oblikovanje prihodnosti. Kajti gospodarska kriza, ki deželo drži v pesti že od leta 2007, se marsikje že sprehaja z roko v roki z novo odkritim krščanstvom.

Dejansko je v Španiji moč opaziti močne znake življenja tako na socialnem kot tudi na duhovno-kontemplativnem področju. Več kot sedem tisoč prostovoljcev je denimo v pomoč zgolj pri madridski Karitas. V mestu deluje 465 ljudskih kuhinj. Petintrideset informativnih točk pod okriljem Karitas ljudem pomaga pri iskanju zaposlitve. Leta 2010 je pri njih pomoč poiskalo stoštirinajst tisoč ljudi. V ostalih sedeminšestdesetih španskih škofijah je mreža prav tako gosta. S krizo ni zraslo le število 'varovancev', pač pa tudi pomočnikov.

Tudi na področju duhovnih poklicev se v 'socialistični' Španiji predsednika vlade Zapatera pojavljajo prava presenečenja. Zacvetelo je število novih redovnih skupnosti, prav tako tudi njihovih članov. Prirastek je zaznati tudi v vrstah duhovnikov in med neokatehumeni, polnijo se škofijska semenišča in obstoječe redovne skupnosti.

Tovrstnemu razcvetu duhovnih poklicev Španija ni bila priča že vse od šestnajstega stoletja, ko je karmeličanskemu samostanu novega vetra vnesla sv. Terezija Avilska.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh