Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo vodil več slovesnosti ob božiču in novem letu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 12. 2012 / 07:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež bo vodil več slovesnosti ob božiču in novem letu

Polnočna sveta maša na sveti večer ob 22. uri, že v petek slavnostni sprejem predstavnikov skupnosti iz Pescopennatara, od koder prihaja letošnje božično drevo na Trgu sv. Petra.

Papež Benedikt XVI. bo tudi letos vatikanske slovesnosti v božičnih dneh in ob prelomu leta vodil osebno. Kot so v začetku tedna sporočili iz Vatikana, bo sveti oče tako kot lansko leto 24. decembra obhajal božično sveto mašo v spomin na Jezusovo rojstvo v baziliki sv. Petra z začetkom ob 22. uri. Na božični dan bo Benedikt XVI. podelil tradicionalni blagoslov 'mestu in svetu' iz lože Petrove bazilike in vernike nagovoril s svojo božično poslanico.

Na silvestrovo bo Benedikt XVI. vodil slovesne večernice in hvalnice v baziliki sv. Petra, na novoletno jutro pa bo tam daroval slovesno sveto mašo.

6. januarja, na praznik Gospodovega razglašenja, bo papež dopoldne daroval slovesno sveto mašo in nekaterim vatikanskim duhovnikom podelil škofovsko posvečenje. Med novimi škofi bo tudi njegov dolgoletni osebni tajnik prelat Georg Gänswein. Benedikt XVI. ga je minuli petek imenoval za prefekta papeške hiše (Casa Pontificia) in mu podelil škofovski naslov.

13. januarja, na praznik Gospodovega krsta, bo sveti oče v Sikstinski kapeli krstil nekaj otrok.

Že jutri, v petek, 14. decembra, pa bo v dvorani sv. Klemena slovesni sprejem predstavnikov skupnosti Pescopennataro iz južnoitalijanske pokrajine Isernia, od koder prihaja letošnje božično drevo na Trgu sv. Petra. Benedikt XVI. bo pozdravil več kot štiristo oseb iz vasi sredi Apeninov, med njimi tudi tamkajšnjega župnika Antonia Iacoveto in župana Pompilia Sciullija, kot je v začetku tedna poročal vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano'.

Ob polštirih popoldan bo na Trgu sv. Petra sledilo slovesno prižiganje lučk na božičnem drevesu. 24 m visoko belo jelko so na trgu postavili prejšnji teden, ob njej pa bodo velike jaslice, ki jih trenutno še postavljajo.

Običaj postavljanja božičnega drevesa v Vatikanu je razmeroma mlad. Janez Pavel II. je tik pred božičem leta 1982 izrazil željo, da bi Trg sv. Petra okrasili z drevescem in jaslicami. V tem času pa je postalo že tradicija, da ena izmed evropskih držav ali pa italijanskih pokrajin kot znamenje pozornosti do svetega očeta Vatikanu v adventnem času podari božično drevo. Lani je bila na vrsti Ukrajina, pred šestnajstimi leti pa Slovenija.

Jaslice na Petrovem trgu bodo letos prvič postavljene pod pokroviteljstvom južnoitalijanske pokrajine Basilikata. Skupnost bo poskrbela za stroške pet metrov visokih figur in za osvetlitev. Pri tem bo postavila tudi svoj logotip in na ta način skušala okrepiti zanimanje turistov za omenjeni del Apeninskega polotoka.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh