Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo v Bariju molil za mir na Bližnjem vzhodu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 07. 2018 / 07:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2018 / 06:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo v Bariju molil za mir na Bližnjem vzhodu

Papež bo v Bariju molil za mir na Bližnjem vzhodu

Ekumenskega dogodka se udeležujejo tudi številni predstavniki pravoslavnih Cerkva.

V Vatikanu so včeraj predstavili program srečanja papeža Frančiška z voditelji Cerkva in krščanskih skupnosti na Bližnjem vzhodu v soboto, 7. julija, v italijanskem pristaniškem mestu Bari, naslov srečanja pa je »Mir naj vlada v tebi! Kristjani skupaj za Bližnji vzhod«.

Kot je pojasnil kardinal Leonadro Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, Bari simbolizira navzočnost Vzhoda na Zahodu, je kraj romanja in poglobljenega upanja. Dan premišljevanja in molitve za Bližnji vzhod v Bariju bo imel dva pomembna trenutka: molitev ob morju skupaj z verniki, ki se bodo osebno želeli udeležiti srečanja ali pa ga bodo neposredno spremljali preko televizijskih zaslonov, ter trenutek premišljevanja in medsebojnega poslušanja med svetim očetom in voditelji Cerkva in cerkvenih skupnosti na Bližnjem vzhodu.

Udeležence srečanja bo prvi nagovoril Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj latinskega patriarhata v Jeruzalemu, sledil bo pogovor za zaprtimi vrati. Na programu je tudi nagovor papeža Frančiška na začetku javne molitve ter na koncu zasebnega srečanja. V baziliki sv. Nikolaja bodo cerkveni dostojanstveniki počastili svetnikove relikvije, nato pa bo papež z vsemi udeleženci srečanja pred cerkvijo v nebo spustili bele golobe, ki jim jih bodo izročili otroci. To bo preroška gesta, kajti predvsem otrokom in mladim generacijam Bližnjega vzhoda je treba vrniti upanje, ki jim je bilo odvzeto v zadnjih letih.

Udeleženci srečanja v Bariju

Srečanja v Bariju se s strani pravoslavnih Cerkva udeležujeta ekumenski patriarh Bartolomej in aleksandrijski grško-pravoslavni patriarh Theodoros II., jeruzalemskega grško-pravoslavnega patriarha Theophilosa III. bo zastopal nadškof Nektarios, ruskega patriarha Kirila metropolit Hilarion, ciprskega nadškofa pa metropolit Vasilios.

Vzhodne pravoslavne Cerkve bodo predstavljali aleksandrijski papež in patriarh Markovega sedeža Tawadros II., antiohijski sirski pravoslavni patriarh Ignatius Aphrem II., cilicijski katolikos Armencev Aram I., patriarha in katolikosa vseh Armencev Karekina II. pa bo zastopal škof Grace Hovakim.

Srečanja v Bariju se bo udeležil tudi katolikos patriarh asirske pravoslavne Cerkve na Vzhodu Mar Gewargis II.

Vzhodne katoliške Cerkve zastopajo vsi patriarhi osebno, razen antiohijski melkitski patriarh Youssef, ki ga bo zastopal alepski nadškof metropolit Jean Clemente Jeanbart. Navzoči pa bodo aleksandrijski koptski patriarh Ibraham, sirski antiohijski patriarh Ignace Youssif III., antiohijski maronitski patriarh Bechara Boutros, babilonski patriarh kaldejske katoliške Cerkve Louis Raphael I. Sako, cilicijski katolikos patriarh armenske katoliške Cerkve Krikor Bedros XX. ter apostolski administrator latinskega patriarhata v Jeruzalemu Pierbattista Pizzaballa.

Navzoča bosta tudi škof evangelijske luteranske Cerkve v Jordaniji in Sveti deželi Sani Ibrahim Azar ter glavna tajnica za Bližnji vzhod pri Svetu Cerkva Souraya Bechealany.

Molitveno srečanje v Bariju je za papeža izredno pomembno

Po besedah kardinala Kurta Kocha, predsednika Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, je sobotno ekumensko molitveno srečanje v Bariju za papeža izredno pomembno. Priprave nanj so se začele že pred časom, kajti sveti oče je zaradi razmer na Bližnjem vzhodu zelo zaskrbljen: »Čas je dozorel in pomembno je, da z molitvijo za mir na tem območju svetu damo zgled in k molitvi povabimo tudi vse druge Cerkve,« so bile papeževe besede kardinalu.

Ekumensko srečanje v Bariju naj bi tudi izpostavilo, da vera ni v sorodu z nasiljem, temveč vedno le z mirom, je še pojasnil kardinal Koch. Zelo pomembno je, da se z nečim zoperstavimo naraščajočemu verskemu skrajništvu. Po Kochovih besedah so predstavniki vzhodnih Cerkva z veseljem sprejeli vabilo za srečanje in če se ga ne morejo osebno udeležiti, so imenovali svoje zastopnike, ki bodo v soboto potovali v Bari. »Vsi želijo biti poleg in svetu poslati znamenje edinosti za trpljenje in preganjanje kristjanov,« je dejal predsednik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh