Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo sprejel Abbasa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 01. 2017 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo sprejel Abbasa

Papež bo sprejel Abbasa

Frančišek zagovarja rešitev dveh držav, vanjo dvomi apostolski upravitelj v Sveti deželi, nadškof Pizzaballa.

Palestinski predsednik Mahmoud Abbas se bo v soboto v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom, kot so v začetku tedna sporočili iz Vatikana. Do srečanja prihaja v dramatičnem trenutku, potem ko je minuli konec tedna palestinski atentator s tovornjakom v Jeruzalemu ubil pet izraelskih vojakov. Abbas je napad ostro obsodil, Palestinci v Gazi pa so dejanje proslavili in so na ulicah delili sladkarije. Izrael je napovedal nepreklicne ostre protiukrepe. Napad je pozdravila tudi skrajna islamska palestinska organizacija Hamas. 28-letnega atentatorja so ustrelili izraelski vojaki.Papež Frančišek je v nagovoru diplomatskemu zboru minuli ponedeljek ostro obsodil zadnje teroristične napade in atentate ter pozval Izraelce in Palestince, naj znova vzpostavijo dialog. »Noben spor ne sme preiti v navado, katere se na videz ne moremo znebiti. Izraelci in Palestinci potrebujejo mir. Celotni Bližnji Vzhod nujno potrebuje mir«, je dejal sveti oče in znova podprl rešitev dveh držav na tem območju.

Dvom glede tega pa je izrazil apostolski upravitelj za katoličane na tem območju, nadškof Pierbattista Pizzaballa. Apostolski upravitelj Latinskega patriarhata v Jeruzalemu je v pogovoru za medije dejal, da »skorajda ne vidi možnosti za izboljšanje v bližnji prihodnosti«. Predvsem na strani Palestincev je vedno več obupa, poleg tega pa so razdeljeni tudi med seboj. Izraelci »se ne želijo pogajati«. Zdi se mu »smešno, v tem trenutku razmišljati o mirovnih pogajanjih«, je dejal nadškof Pizzaballa z mislijo na konferenco, ki jo pripravljajo v Parizu.

»Problem pri sporu med Izraelci in Palestinci, ki je pretežno politične narave, je v tem, da se nadaljuje z dinamiko, ki je vsem znana: zid, razdelitev, dramatični položaj za vasi, za družine. Nimam upanja v spremembe. Razmisliti moramo o tem, kaj lahko rečemo, kaj lahko storimo, kako lahko živimo s to stvarnostjo. Svet mora spoznati to stvarnost. Ni naloga Cerkve, da najde rešitev za ta politični spor«, je prepričan nadškof Pizzaballa, ki prihaja iz severne Italije.

Cerkev bi morala biti sposobna sprijazniti z vsakim položajem, z vsakim političnim kontekstom, je v razmislek ponudil Pizzaballa: »Vedno moramo skrbeti za ljudi. Pomembno je, da vedno ne poudarjamo, kaj ni mogoče, ampak tisto, kar je mogoče. Če rešitev dveh držav ni mogoča, se moramo vprašati, kakšne so še druge možnosti.«

Sobotno srečanje med Abbasom in Frančiškom bo že peto po vrsti. Po obisku palestinskega predsednika v Vatikanu oktobra 2013 je Abbas maja 2014 Frančiška sprejel v Betlehemu. Junija istega leta se je Abbas skupaj z nekdanjim izraelskim predsednikom Shimonom Peresom odzval vabilu k molitvi za mir v Vatikanu. Maja 2015 sta se Frančišek in Abbas srečala med slovesnostjo ob kanonizaciji palestinskih redovnic v Rimu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh