Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo 19. marca slovesno odprl »Leto družine«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 03. 2021 / 09:16
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2021 / 15:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo 19. marca slovesno odprl »Leto družine«

Papež bo 19. marca slovesno odprl »Leto družine«

Na praznik sv. Jožefa simpozij v Rimu, z video sporočilom sodeluje tudi papež Frančišek.

Papež med obiskom v Mehiki leta 2016 FOTO: Vatican Media

»Leto družine«, ki ga je oznanil papež Frančišek, bodo slovesno odprli s spletnim simpozijem v Rimu, poroča spletni portal Vatican News. Pri odprtju bo z video sporočilom sodeloval tudi sveti oče, udeležence pa bo nagovoril prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje, kardinal Kevin Farrell. Kot so včeraj ob napovedi simpozija sporočili iz Vatikana, želijo pod geslom »Naša vsakdanja ljubezen« pet let po objavi papeževe posinodalne apostolske spodbude Radost ljubezni znova opozoriti na različna vprašanja, ki jih obravnava omenjeni dokument o lepoti in radosti ljubezni v družini ter pastoralni oskrbi družin. Dokument z datumom 19. marca 2016 je bil objavljen 8. aprila istega leta. Simpozij prirejajo vatikanski Dikasterij za laike, družino in življenje, rimska škofija in Teološki inštitut Janeza Pavla II. za zakonsko zvezo in družino.

Vsi trije prireditelji so včeraj v skupni izjavi pojasnili, da je omenjeni spletni dogodek »bolj začetek poti kot praznovanje«, saj apostolska spodbuda Radost ljubezni vsebuje zaklad, ki ga moramo še odkriti. Po njihovih besedah želi papež »izzvati« celotno Cerkev in jo spodbuditi k dejanjem, ob tem pa so prireditelji dogodka pripravljeni ponuditi svoj prispevek, ki bi pripomogel pri povezovanju pastoralne oskrbe in teologije v luči svetovnega srečanja družin prihodnje leto v Rimu.

Na seznamu predavateljev tudi ženske in laiki

Spletni simpozij bo razdeljen na dva dela: prvi del bo osredinjen na peto obletnico izida apostolske spodbude, o čemer bodo spregovorili kardinal Farrell, kardinal Angelo De Donatis, papeški vikar za rimsko škofijo, in nadškof Vincenzo Paglia, veliki kancler Teološkega inštituta Janeza Pavla II. Med predavatelji je tudi nova tajnica Papeške svetopisemske komisije, španska teologinja Nuria Calduch-Benages, udeležence pa bo med drugim nagovoril še zakonski par, ki je sodeloval na sinodah o družini v letih 2014 in 2015. Vrhunec prvega dela simpozija bo papeževo video sporočilo udeležencem zasedanja. Drugi del dogodka bo bolj akademske in teološke narave.

»Leto družine« tudi v Cerkvi na Slovenskem

Papež Frančišek je napoved »Leta družine« oznanil decembra 2020, na praznik Sv. družine, s pojasnilom, da želi družini posvetiti tematsko leto. Začelo se bo na letošnji praznik sv. Jožefa, 19. marca, sklenilo pa 26. junija prihodnje leto na 10. svetovnem srečanju družin v Rimu.

Na tematsko leto se pripravljajo tudi v Cerkvi na Slovenskem: 19. marca ob 20. uri bo slovesno odprtje »Leta družine« pri sv. Jožefu v Ljubljani, kamor so povabljeni predstavniki različnih katoliških gibanj, društev, skupnosti in zavodov, ki se ukvarjajo z družinsko tematiko. Vsak bo imel priložnost, da v 3 minutah predstavi poslanstvo in področje, ki ga pokriva.

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh