Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: 2021 naj postane leto miru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 01. 2021 / 14:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2021 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: 2021 naj postane leto miru

Papež: 2021 naj postane leto miru

Svetovni dan miru: mir je Božji dar, ki pa potrebuje spodbudo dialoga in sodelovanja.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je na novega leta dan v nagovoru med opoldansko molitvijo angelovega češčenja pozval h »kulturi skrbi kot poti miru«, kar je bila tudi tema letošnjega svetovnega dneva miru. Boleči dogodki preteklega leta, predvsem epidemija koronavirusne bolezni, nas učijo, da se je treba zanimati za probleme drugih in z njimi deliti njihove skrbi. Med nami pa žal še vedno vladajo brezbrižnost in tekmovalnost, nasilje, sebičnost in jeza, je potožil voditelj Katoliške cerkve, ki je obenem izrecno pozval tudi k prenehanju sporov in k prizadevanjem za varovanje stvarstva.

Mir je »Božji dar«, je poudaril papež, ki ga zgolj s človeškimi močmi ne moremo v polnosti uresničiti. Izprositi ga moramo z nenehno molitvijo, ga podpirati s potrpežljivim in spoštljivim dialogom, graditi s sodelovanjem po merilih resnice in pravice ter vedno pozorno upoštevati »upravičene težnje posameznikov in ljudstev«. Prizadevati si za mir z besedo tolažbe, prijaznim dejanjem ali dejavno pomočjo je naloga vsakega posameznika.

»Moja želja je, da bi mir kraljeval v srcu ljudi in družin, na delovnih mestih in mestih oddiha, v skupnostih in med narodi,« je dejal sveti oče in dodal, naj 2021 postane leto bratske solidarnosti in miru za vse, leto, polno zaupljivega pričakovanja in upanja.

Papež je opoldansko molitev 1. januarja 2021 molil v knjižnici apostolske palače, za neposredni prenos so poskrbeli vatikanski mediji. Slovesnih večernic in zahvalnega bogoslužja na silvestrovo ter svete maše na novega leta dan v baziliki sv. Petra papež ni obhajal zaradi izjemno bolečega išiasa. Večernice in Te Deum je obhajal kardinal Giovanni Battista Re, dekan kardinalskega zbora, sveto mašo 1. januarja pa je daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Tako kardinal Re kot kardinal Parolin sta med bogoslužjema prebrala papeževa nagovora, ki ju je sveti oče pripravil ob tej priložnosti.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh