Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeško odlikovanje za nekdanjega predsednika poljske vlade Mazowieckega

Objava: 10. 01. 2012 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeško odlikovanje za nekdanjega predsednika poljske vlade Mazowieckega

Red svetega Gregorija je nekdanjemu premieru izročil kardinal Nycz.

Tadeusz Mazowiecki, štiriinosemdesetletni prvi predsednik postkomunistične vlade na Poljskem, je prejel papeško odlikovanje svetega Gregorija. S tem je papež Benedikt XVI. počastil zasluge Mazowieckega za Cerkev, je sporočila poljska katoliška agencija KAI. Varšavski kardinal Kazimierz Nycz je odlikovanje Mazowieckem izročil minuli teden v poljski prestolnici. Red svetega Gregorija je eno najvišjih odlikovanj, ki jih papež podeljuje laikom.

Dolgoletni svetovalec in publicist protikomunističnega sindikalnega gibanja Solidarnošč je poljsko vlado vodil od avgusta 1989 do konca leta 1990. Njegova vlada je normalizirala državne odnose s Cerkvijo in ponovno uvedla verski pouk, ki so ga komunistični oblastniki na Poljskem ukinili. Mazowiecki je tudi avtor preambule k poljski ustavi iz leta 1997, ki Boga označuje kot ‘vir resnice, pravičnosti, dobrega in lepega’.

Pravnik Mazowiecki že od petdesetih let prejšnjega stoletja pripada ‘Klubu katoliške inteligence’ na Poljskem. Leta 1958 je ustanovil katoliški mesečnik ‘Wiez’, ki ga je tudi sam urejal kot glavni urednik. Po padcu komunizma je veliko prispeval k izboljšanju nemško-poljskih odnosov.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh