Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeška socialna akademija se ukvarja z evropsko krizo

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 04. 05. 2012 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeška socialna akademija se ukvarja z evropsko krizo

Kardinal Marx ugotavlja, da za hudimi težavami v Evropski zvezi tiči kriza istovetnosti.

Trenutna kriza v Evropski zvezi je po besedah münchenskega nadškofa kardinala Reinharda Marxa tudi kriza istovetnosti. Evropa prepogosto pozablja na svoje korenine, ki tvorijo tudi filozofske in pravne temelje grško-rimske kulture in svetopisemske teologije, je kardinal Marx dejal v Rimu v pogovoru za italijanski dnevnik 'L'Avvenire'. Münchenski nadškof, ki je tudi predsednik Evropske škofovske komisije pri Evropski zvezi, se je v italijanski prestolnici udeležil redne skupščine Papeške socialne akademije, na kateri so razpravljali tudi o evropski krizi.

Kardinal Marx je poudaril, da socialno tržno gospodarstvo povezuje svobodo trga v povezavi s pravičnostjo in ob ponudbi ljubezni do bližnjega. Ogroža ga vračanje nacionalizma v posameznih evropskh državah, do zadnjih napadov v tem okviru je prišlo 'v znamenju sebičnosti, populizma in provincializma', meni kardinal. Evropa ne potrebuje 'vrnitve k nacionalizmu', pač pa razcvet evropske ideje.

Redna skupščina Papeške akademije za družbene znanosti je v Rimu zasedala med 27. aprilom in 1. majem letos. Poleg kardinala Marxa sta na zasedanju poročala še predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi in nekdanji vodja Nemške zvezne banke Hans Tietmeyer.

Marx je poudaril, da je za uspeh Evropske zveze temeljnega pomena krščansko pojmovanje človeka in spoštovanje dostojanstva slehernega posameznika. Evropa bi lahko veliko prispevala k prizadevanjem za dosego svetovnega miru. »Žal pa tudi številna evropska podjetja služijo velik denar s programi oboroževanja«, je bil kritičen nemški kardinal v luči teme tokratnega srečanja, petdesete obletnice izdaje socialne okrožnice Janeza XXIII. (1958-1963) 'Mir na zemlji' (Pacem in Terris), v kateri je bila izražena tudi zahteva po vsesplošni razorožitvi.

Akademijo za družbene znanosti je leta 1994 ustanovil papež Janez Pavel II., njeni člani pa skrbijo za nadaljni razvoj katoliškega družbenega nauka. Pripada ji okoli štirideset znanstvenikov s področja družbenih ved in juristov, med njimi so tudi predstavniki drugih veroizpovedi.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh