Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pakistanski škofje pozdravljajo spremembo zakona o zakonski zvezi

Za vas piše:
P. G.
Objava: 13. 07. 2024 / 09:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2024 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pakistanski škofje pozdravljajo spremembo zakona o zakonski zvezi
Mladoletne kristjanke v Pakistanu so bile doslej pogosto žrtve prisilnih muslimanskih porok. FOTO: Vatican Media

Pakistanski škofje pozdravljajo spremembo zakona o zakonski zvezi

Katoliška škofovska konferenca Pakistana v en glas z drugimi kristjani v Pakistanu pozdravlja končno odobritev novega zakona, ki zvišuje starostno mejo za sklenitev zakonske zveze.

Krščanski voditelji v Pakistanu so v en glas pozdravili dokončno sprejetje novega zakona, ki najnižjo starost za poroko krščanskih fantov in deklet zvišuje na 18 let, poroča portal Vatican News. Nova zakonodaja, ki spreminja Zakon o krščanski poroki iz leta 1872, je bila namreč ta teden soglasno potrjena v državni skupščini.

Zaščita pred prisilnimi porokami

V skladu s prejšnjim zakonom, ki izvira iz časa britanske vladavine v Indiji, so se dekleta lahko poročila že pri 13 letih, fantje pa pri 16 letih. Kristjani v Pakistanu so se dolgo zavzemali za spremembo, da bi zaščitili zlasti dekleta pred spolnimi zlorabami in prisilnimi porokami, ki so pogosto povezane z ugrabitvami z namenom prisilne spreobrnitve.

V Pakistanu je približno 1,3 % kristjanov.

Predsednik Katoliške škofovske konference Pakistana, škof Samson Shukardin, se je skupaj z Nacionalno komisijo za pravičnost in mir pridružil drugim kristjanom in izrazil zadovoljstvo ob končni potrditvi zakonodaje: »Iskreno se zahvaljujemo celotnemu parlamentu, ker je soglasno sprejel ta zakon,« so zapisali v izjavi.

Škof Samson Shukardin. FOTO: indcatholicnews.com

»Ta zakonodaja bo imela ključno vlogo pri zaščiti naših mladih in mladoletnih deklet pred prisilnimi spreobrnitvami in otroškimi porokami. Upamo, da bo vlada sprejela nadaljnje ukrepe za kriminalizacijo prisilnih verskih spreobrnitev,« še piše v sporočilu.

Zahteve novega zakona

Novi zakon o krščanski poroki zahteva, da se poroka »sklene in registrira šele, ko sta obe pogodbeni stranki stari 18 let«. Nadalje navaja, da bo v primeru spora glede starosti katerekoli pogodbene stranke sodišče starost določilo na podlagi računalniško podprte državne osebne izkaznice, rojstnega lista, spričeval o izobrazbi ali drugih ustreznih dokumentov. Če teh dokumentov ni, se lahko starost določi na podlagi poročila o zdravniškem pregledu.

Nalaganje
Nazaj na vrh