Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pakistanski kristjani in liberalni muslimani proti zakonu o bogoskrunstvu

Objava: 08. 12. 2011 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pakistanski kristjani in liberalni muslimani proti zakonu o bogoskrunstvu

Priče poročajo o zlorabi zakona iz maščevanja, pa tudi za povzročanje škode tekmecem, obtožbe o bogoskrunstvu pa se pojavljajo v vedno bolj grotesknih oblikah.

Večina obtožb v Pakistanu, povezanih z žalitvijo preroka Mohameda ali Korana, je lažnih, je pojasnil neki pakistanski odvetnik, ki iz varnostnih razlogov ne želi razkriti svojega imena, v pogovoru za katoliško človekoljubno organizacijo 'Cerkev v stiski'. Praviloma t.i. zakon o bogoskrunstvu zlorabljajo za maščevanje ali pa za povzročanje škode tekmecem. Skoraj vse obtožbe so usmerjene proti ljudem, ki nimajo finančnih sredstev in so 'brez pravega družbenega položaja', zaradi česar se tudi ne morejo ustrezno ubraniti obtožb.


Vsak obtoženec se sam in brezz zaščite sooča s svojo obtožbo, saj se priče bojijo za svoje lastno življenje, pojasnjuje odvetnik, sam veren musliman. Vse razbremenilne dokaze običajno hranijo za postopek pritožbe na razsodbo pri najvišjem pristojnem sodišču. Na teh obravnavah 'še nikoli nihče ni bil spoznan za krivega', poroča odvetnik. Do sojenja na najvišji ravni pa obtoženec običajno zelo dolgo časa preživi v zaporu.

Policija tovrstnih primerov zaradi vsesplošne preobremenjenosti ne raziskuje redno. Predpisano je, da morajo biti dokazi zbrani v roku štirinajstih dni. Če v tem času obtoženec ne poda olajševalnih okoliščin ali ne predstavi razbremenilnih dokazov, ga samodejno zaprejo. V praksi zbiranje dokazov pogosto traja kar štirinajst mesecev in ta čas obtoženi preživi v ječi.

Odvetnik, ki je zagovarjal že več oseb, obtoženih bogoskrunstva, pojasnjuje, da vidi kot svojo dolžnost 'ščititi nedolžne in revne ljudi pred krivico'. V takšnih primerih ne računa nikakršnega honorarja. Tudi on sam in njegovi družinski člani so bili že žrtve groženj s strani islamskih skrajnežev.

Zakon o bogoskrunstvu je bil v Pakistanu sprejet leta 1986. Za razžalitev Korana je zagrožena dosmrtna ječa, za razžalitev preroka Mohameda pa smrtna kazen.

Komisija Pravičnost in mir katoliške Cerkve v Pakistanu v svojem poročilu o spoštovanju človekovih pravic na podlagi zakona o bogoskrunstvu letno beleži številne sodne postopke. V preteklem letu je bilu obtoženih osemintrideset oseb, med njimi štirinajst kristjanov. Človekoljubna organizacija 'Cerkev v stiski' denarno podpira delo komisije Pravičnost in mir, da ta lahko obtožencem brez lastnih sredstev omogočijo pravno zastopstvo.

Obtožbe o bogoskrunstvu se v Pakistanu pojavljajo v vedno bolj grotesknih oblikah. Najmlajša žrtev je pred nekaj tedni postala Faryal Bhatto iz mesta Abbottabad. Trinajstletna kristjanka je v šolskem spisu o preroku Mohamedu napačno zapisala eno izmed besed in s tem njen pomen spremenila iz 'hvalnice' v 'kletev'. Njena družina je morala zapustiti mesto.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh