Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pakistan napovedal sankcije Parizu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 11. 2020 / 10:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2020 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pakistan napovedal sankcije Parizu

Zaradi karikatur Mohameda v Islamabadu nasilni izgredi islamistične stranke TLP, vlada premierja Khana prisiljena v ukrepanje.

Pakistanski premier Imran Khan FOTO: Vatican News

Po večdnevni ulični blokadi okoli 3.000 podpornikov islamistične stranke TLP je pakistanska vlada zaradi objave karikatur preroka Mohameda napovedala sankcije proti Franciji. Islamska republika Pakistan bo izgnala francoskega veleposlanika v državi in bojkotirala vse blago, uvoženo iz Francije, je po navedbah avstrijskega Kathpressa včeraj poročala azijska katoliška agencija Ucanews. S tem bo vlada premierja Imrana Khana izpolnila zahteve stranke TLP, ki že od nedelje s stavko blokira pomembno cestno križišče v Rawalpindiju. Ko so policisti poskušali protestnike razgnati, je prišlo do nasilnih spopadov med obema stranema.

Stranka Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) zagovarja izročilo sunitskega islama in v Pakistanu zahteva popolno uvedbo šeriatskega prava v kazenskem in civilnem pravu. Omenjeno izročilo podpira večina pakistanskih muslimanov. Karikature preroka Mohameda v francoski satirični reviji Charlie Hebdo so bile v letošnjem oktobru kot poklon učitelju zgodovine Samuelu Patyju projicirane na javne zgradbe v Franciji. Patyja je umoril domnevni islamski skrajnež, ker je učitelj s svojimi dijaki pri pouku razpravljal o omenjenih karikaturah.

TLP je leta 2018 po vsem Pakistanu z večdnevnimi nasilnimi množičnimi protesti nasprotovala oprostilni sodbi katoličanke Asie Bibi, ki je bila sprva obsojena na smrtno kazen zaradi bogoskrunstva. Stranka je s protesti za več dni ohromila javno življenje v državi. Protestniki so se umaknili šele po zagotovilih vlade, da bodo Bibijevi prepovedali izhod iz države in preverili možnost novega sojenja. Več sto gorečih privržencev TLP je bilo aretiranih, predsednik stranke Khadim Hussain Rizvi pa je bil obsojen na 30 dni hišnega pripora. Januarja 2019 je bila smrtna obsodba proti Asii Bibi dokončno umaknjena, maja istega leta pa je v strogi tajnosti zapustila državo in odpotovala v Kanado.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh