Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahor in Novák za nadaljevanje odličnih odnosov med državama

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 15. 07. 2022 / 13:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2022 / 15:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pahor in Novák za nadaljevanje odličnih odnosov med državama
Odprtih vprašanj med državama ni. Foto: Daniel Novakovič/STA

Pahor in Novák za nadaljevanje odličnih odnosov med državama

Na povabilo predsednika republike se danes na uradnem obisku v Sloveniji mudi madžarska predsednica Katalin Novák. Njen obisk je bolj vljudnostne narave, saj so odnosi med državama odlični.

Le z redkimi državami ima Slovenija tako dobre diplomatske odnose kot s sosednjo Madžarsko, kar se čuti tudi v bolj sproščenem vzdušju tovrstnih obiskov. Uradni obisk madžarske predsednice se je tako neformalno začel že včeraj, ko sta skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem tekla ob obali Blejskega jezera.

Ker je nova madžarska predsednica prisegla šele pred dvema mesecema, je to tudi njen prvi uradni obisk v Sloveniji. Ob tem predsednika sta izrazila željo, da se bo zastavljeni tempo tovrstnih srečanj nadaljeval. To je bilo za predsednika Pahorja že deveto srečanje s svojim madžarskim kolegom in 23. srečanje z državniki obeh držav na najvišji ravni.

Po besedah predsednika Pahorja je srečanje predvsem gesta polnega sodelovanja in prijateljstva med sosednjima državama, kar signalizira "sijajno nadaljevanje odnosov med Slovenijo in Madžarsko."

Srečanje zaznamovale težke mednarodne okoliščine

Ker resnih odprtih vprašanj med državama ni, so bile v ospredju pogovora predvsem mednarodne okoliščine, pa tudi možnost boljšega sodelovanja med državama. Med drugim sta tako spregovorila o rezultatih zadnjega vrha pobude Tri morja ter njenem prihodnjem razvoju, situaciji na Zahodnem Balkanu v kontekstu širitve evroatlantskih integracij, dodelitvi statusa kandidatke Bosni in Hercegovini za članstvo v Evropski uniji, razmerah v Ukrajini in s tem povezanim vprašanjem varnostne strukture v Evropi, prehranski in energetski varnosti, zeleni in družinski politiki ter položajem in zagotavljanjem pravic slovenske in madžarske narodne skupnosti na narodnostno mešanih področjih.

Sogovornika sta se strinjala, da živimo v zelo zahtevnem političnem in geopolitičnem obdobju, v katerem "vsi potrebujemo prijatelje". To pa ne pomeni, da so vsi naši prijatelji enakih misli in enakih stališč, je poudaril Pahor.

Pri tem je prav gotovo meril na to, da da nova vlada Roberta Goloba z Orbanovo vlado v Budimpešti najverjetneje ne bo gojila tako dobrih medsebojnih odnosov kot prejšnja. Toda želja po nadaljnjem sodelovanju je še vedno vzajemna.

Novák: Ohranimo ta ton zaupanja

Kot je v svoji izjavi poudarila Katalin Novák, si želijo, da bi visoko stopnjo sodelovanja ohranili tudi v prihodnje. Največ interesov Madžarska trenutno izraža na področju železnišlke in cestne infrastrukture, prizadeva pa si tudi za posodobitev električnih povezav. Državi sta ustanovili tudi skupni sklad za razvoj gospodarstva v Porabju in Pomurju, v katerem je za mala in srednja podjetja na voljo  25 milijonov evrov. Državi pa tesno sodelujeta tudi na področju kulture, visokega šolstva in varstva kulturne dediščine.

Nalaganje
Nazaj na vrh