Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Opeka: To je bil zgodovinski obisk za nas!

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 09. 2019 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2019 / 07:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

P. Opeka: To je bil zgodovinski obisk za nas!

Misijonar na Madagaskarju o prvih vtisih po papeževem obisku v Akamasoi.

Papež Frančišek se danes po enotedenskem obisku Afrike – navdušeno so ga sprejeli verniki v Mozambiku, na Madagaskarju in Mavriciju – vrača v Vatikan. Na Madagaskarju, pa tudi v Sloveniji, posebej odmeva nedeljski obisk svetega očeta pri misijonarju Pedru Opeki. Kot je p. Opeka povedal v pogovoru za Radio Ognjišče, so se prebivalci Akamasoe papeževega obiska izjemno razveselili, po njegovem odhodu so se vsi pozdravljali med seboj, se objemali in govorili, kako je bilo lepo, kako lepo je bilo srečanje s papežem. »Vsi so bili veseli! Neverjetno! To je bil zgodovinski obisk za nas,« je povedal p. Opeka.

Nedeljski dogodek bi lahko označili za učiteljev obisk pri učencu: Pedro Opeka je bil Bergogliev učenec v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in po papeževih besedah se ni rad učil, zelo rad pa je delal. P. Opeka je v pogovoru za Radio Ognjišče pojasnil, da mlad človek pač raje dela kakor študira. Sam je tudi iskal svoj smisel na tem svetu, saj ne živimo samo za to, da bi se učili, temveč da služimo bratom in sestram. P. Opeka je to spoznal že zelo zgodaj v svojem življenju.

Misijonar na Madagaskarju je poslušalcem radijskega pogovora tudi zaupal, o čem sta govorila s papežem. Frančišku je večinoma razlagal, kdo so osebe, ki so ga nagovorile: povedal mu je zgodbo 13-letne Fanny ter zgodbo matere in vdove, ki dela v kamnolomu, ker se po smrti moža ni več želela poročiti, temveč raje sama skrbi za svoje otroke. Predstavil mu je še zgodbo matere in očeta, ki lepo pojeta in s svojim glasom na trgu v Akamasoi zbirata denar za preživetje družine. Zapela sta tudi papežu Frančišku.

Na srečanju je bil navzoč tudi malgaški predsednik Andry Rajoelina, ki je bil nad nastopi prebivalcev Akamasoe zelo prevzet. Predsednik rad pride v Akamasoo, ker tam vidi, kako ljudje delajo. P. Opeka ga je spodbudil, naj se v skladu s papeževimi besedami zavzame za majhen malgaški narod. Predsednik Rajoelina je papežu obljubil, da se bo potrudil po svojih najboljših močeh.

Papež je odprl slovesnosti ob 30-letnici Akamasoe. P. Opeka je povedal, da z otroki in mladino ob obletnici 29. septembra pripravljajo veliko slavje, na katerem pričakujejo več kot 30.000 ljudi.

Misijonar je prepričan, da bo duh papeževega obiska med Malgaši živel še naprej.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh