Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Milan Kos novi provincialni minister minoritov

Za vas piše:
U.
Objava: 13. 02. 2022 / 18:08
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2022 / 18:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Milan Kos novi provincialni minister minoritov
P. Milan Kos je v preteklosti že opravljal službo provincialnega ministra v letih od 2006 do 2018. FOTO: Ivo Žajdela

P. Milan Kos novi provincialni minister minoritov

Bratje Slovenske minoritske province sv. Jožefa so od 6. do 10. februarja v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju obhajali svoj XVI. redni provincialni kapitelj, ki ga je vodil vrhovni predstojnik minoritov slovenskih korenin p. Carlos Alberto Trovarelli, 120. generalni minister po sv. Frančišku Asiškem.

Kot je sporočil p. Danilo Holc, je bil navzoč tudi generalni asistent za Srednjo Evropo (CEF), član slovenske minoritske province p. Igor Salmič.

Novi provincialni minister in njegovi svetovalci

Za novega provincialnega ministra je bil izvoljen p. Milan Kos. Prav tako so bili izvoljeni in potrjeni njegovi svetovalci: p. Janez Šamperl – provincialni vikar, p. Ernest Benko, p. Toni Brinjovc in p. Matei Senteş kot provincialni tajnik.

Kapitelj – priložnost za graditev bratskega življenja

Po predpisih Konstitucij reda manjših bratov minoritov morajo bratje kapitelj obhajati vsaka štiri leta. To je priložnost, da pregledajo štiriletno redovniško življenje in delo ter hkrati načrtujejo prihodnost. Predvsem pa je kapitelj priložnost za graditev bratskega življenja in obenem refleksija, na kakšen način ga še poglobiti, tako na ravni samostanskih skupnosti kot tudi province. To je temelj, ki omogoča, da lahko bratje v veselju in dobro vršijo svoje poslanstvo, katerega cilj je privesti ljudi k Bogu, po katerem vsak človek hrepeni. S pastoralnim delom, ki ga bratje v glavnem vršijo, želijo pomagati božjemu ljudstvu najti odgovore na temeljna vprašanja človekovega bivanja, seveda s pomočjo duhovnosti sv. Frančiška, je še sporočil p. Holc.

Kdo je p. Milan Kos?

Novi provincialni minister p. Milan Kos je mašniško posvečenje prejel leta 1990. V preteklosti je že opravljal službo provincialnega ministra v letih od 2006 do 2018. Bil je tudi predsednik Konference predstojnikov minoritskih provinc srednje Evrope, predsednik Konference redovnih ustanov Slovenije in predsednik Frančiškovske konference.

Direktor Zasebne glasbene šole v samostanu na Ptuju

V zadnjem, vmesnem obdobju, je bil gvardijan najstarejšega minoritskega samostana na Ptuju in tam vršil službo župnika sodelavca. Z odprtjem Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju (2007) je postal njen direktor in to funkcijo še zmeraj opravlja. V letu 2019 je bil imenovan za predsednika Aninega sklada v Sloveniji, ki povezuje družine z več otroki in jim duhovno ter finančno pomaga.

Občinsko priznanje minoritskemu samostanu

Minoritski samostan na Ptuju je bil v času njegovega delovanja leta 2009 tudi prejemnik velike oljenke Mestne občine Ptuj.

»Bratje minoriti želimo novemu vodstvu v naslednjem štiriletju (do leta 2026) obilo Božjega blagoslova ter priprošnjo Device Marije in serafinskega očeta sv. Frančiška,« je še sporočil p. Danilo Holc.

Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh