Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Cantalamessa o letošnjih postnih pridigah

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 18. 03. 2019 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2019 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

P. Cantalamessa o letošnjih postnih pridigah

Tema letošnjih postnih pridig v kapeli Odrešenikove Matere: »Znova vstopi vase«.

Tema letošnjih postnih pridig v kapeli Odrešenikove Matere v apostolski palači je »Znova vstopi vase«. Postne pridige so na programu vsak postni petek ob 9. uri, tradicionalno pa jih pripravlja papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa. Kapucinski pater je v pogovoru za spletni portal Vatican News spregovoril o letošnjih razmišljanjih, ki jih je pripravil za člane rimske kurije.

Srečati živega Boga

Povedal je, da želi s postnimi meditacijami nadaljevati s premišljevanjem, s katerim je začel v adventu, izhaja pa iz psalma, ki pravi: »Mojo dušo žeja po živem Bogu.« Stopati je torej treba po stopinjah Boga, vendar ne le tako, da bi zgolj abstraktno vedeli za njegov obstoj, temveč da bi odkrili, kako je Bog živ in ves čas okoli nas. Naslov postnih pridig, »Znova vstopi vase«, je vzet iz sv. Avguština, opozarja pa nas na kraj, kjer lahko vstopimo v stik z živim Bogom. Živega Boga sicer srečamo v evharistiji in v Božji besedi, srečamo pa ga tudi v svojem srcu. Po besedah sv. Avguština ne moremo srečati živega Boga, če znova ne vstopimo sami vase, če se ne umaknemo zunanjosti in hrupu.

Kako vstopiti sami vase?

Na vprašanje, kako lahko vstopimo sami vase, je p. Cantalamessa odgovoril, da nam nekatere zunanje pogoje predlaga ravno postni čas, saj nas spominja na Jezusa, ki je v puščavi molil in se postil. Pomembno je, da najdemo nekaj časa za tišino, da prisluhnemo Božji besedi, če je mogoče, pa je priporočljivo, da si vzamemo tudi kakšen trenutek v samoti, se ustavimo v cerkvi ali kapeli, saj je pomembno, da prekinemo tok, ki ga prejemamo preko petih čutov.

Prisluhniti Bogu

Papeški pridigar ja poudaril, da ni dovolj le srečati Boga, ampak ga je treba tudi poslušati. Bog nam govori preko vesti, na srce, in če mu damo malce prostora, nas Sveti Duh vedno znova navdihuje. Bog nam govori tudi preko Božje besede, med udeležbo pri bogoslužju, pri prebiranju Svetega pisma. Človek nujno potrebuje trenutke, v katerih se »odklopi«, da bi mogel vstopiti v stik z drugo razsežnostjo.

Premagovanje »avtolatrije«

V eni od pridig bo p. Cantalamessa spregovoril o premagovanju t.i. »avtolatrije« kot načinu, da bi se bolj približali Bogu. Živi Bog je namreč popolno nasprotje malikovalstvu, saj so maliki mrtvi, svetopisemski Bog pa je živi Bog. Maliki obstajajo tudi danes: spolnost, moč in nasilje, predvsem pa »zlato tele«, ki je del nas že od rojstva –naš »jaz«, naša sebičnost. Papeški pridigar bo torej govoril o tem, kako »jaz« zamenjati z Bogom.

V križu se Bog razodeva kot ljubezen

Zadnja postna pridiga bo govorila o Kristusovem križu kot o najvišjem trenutku, v katerem se Bog razodeva kot to, kar je, torej ljubezen. V učlovečenju Bog postane človek, na križu, v Kristusovem trpljenju, pa odkrijemo, da človek postane Bog. Bog je tisti, ki na križu zamenja modrost z nespametjo in moč s slabotnostjo: to je ljubezen. Križ ima središčno vlogo v Cerkvi, ker se v njem Bog razodeva kot to, kar je: ljubezen, ki se daruje vse do popolnega žrtvovanja.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh