Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Oznanjevanje evangelija je stvar vsakega kristjana« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 12. 2023 / 13:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2023 / 15:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Oznanjevanje evangelija je stvar vsakega kristjana« [VIDEO]
Papež se je tudi po današnji avdienci srečal z verniki, ki so se zbrali v dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

»Oznanjevanje evangelija je stvar vsakega kristjana« [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco sklenil vrsto katehez o apostolski gorečnosti kristjanov in poudaril, kako je vsaka oseba, ki je prejela zakrament svetega krsta, poklicana k »oznanjevanju evangelija vsem ljudem«.

Oznanjevanje evangelija je naloga vsakega kristjana, »od vsega začetka«, je izpostavil sveti oče, ki je na začetku kateheze vernike povabil k premisleku o »obredu efata«: ta je lahko del podeljevanja zakramenta svetega krsta in papež je spomnil, da izhaja iz Jezusove čudežne ozdravitve gluhonemega moža v Galileji.


Odprtost za pričevanje evangelija

Frančišek je spomnil, da se je ta čudež, kot pripoveduje evangelij po Marku, zgodil na ozemljih, ki so jih takrat pretežno naseljevali pogani in ne Judje. To nam po papeževih besedah kaže, da Jezus zmore odpreti ušesa in usta tistim, ki ne morejo slišati ali govoriti, pri čemer pa gluhost in nemost v Svetem pismu metaforično pomenita zaprtost za Božji klic.

Tudi mi, ki smo pri krstu prejeli 'efata' Duha,« tako papež, »smo poklicani, da se odpremo«, kajti zelo potrebno je, da pričujemo in oznanjamo evangeljsko sporočilo.

Papež je nato opozoril na še eno pomenljivo znamenje v tej pripovedi: odločilno besedo efata, ki jo je izrekel Jezus in ki v aramejščini pomeni odpri se. Ta beseda, kot je pojasnil, je povabilo, namenjeno ne le gluhonemim, ki ga niso mogli slišati, ampak posebej njegovim učencem tistega časa in vseh časov. »Tudi mi, ki smo pri krstu prejeli 'efata' Duha,« tako papež, »smo poklicani, da se odpremo«, kajti zelo potrebno je, da pričujemo in oznanjamo evangeljsko sporočilo.

V vatikanski dvorani Pavla VI. že stojijo jaslice. FOTO: Vatican Media

Pričevalci in misijonarji

Papež Frančišek je nadaljeval, da bi nas to moralo spodbuditi tudi k premisleku o naši krščanski drži. »Kristjan,« je dejal, »mora biti odprt za Božjo besedo in služenje drugim. Zaprti kristjani vedno slabo končajo, saj niso kristjani, ampak ideologi, ideologi zaprtosti,« je dodal. 

Ali resnično ljubim Gospoda do te mere, da ga želim oznanjati? Ali hočem postati njegova priča, ali sem zadovoljen s tem, da sem njegov učenec? ...

Sveti oče je spomnil, da nam Jezus tudi na koncu evangelijev zaupa svojo misijonarsko željo, in vernike znova pozval, naj se »zaradi svojega krsta čutijo poklicane pričevati in oznanjati Jezusa« ter naj »prosijo za milost, da bi se zgodilo pastoralno in misijonarsko spreobrnjenje«.

»Vsak izmed nas,« je sklenil, »naj se vpraša: Ali resnično ljubim Gospoda do te mere, da ga želim oznanjati? Ali hočem postati njegova priča, ali sem zadovoljen s tem, da sem njegov učenec? Ali si vzamem k srcu ljudi, ki jih srečujem, in jih v molitvi prinašam k Jezusu? Ali želim kaj storiti, da bi veselje evangelija, ki je spremenilo moje življenje, naredilo njihovo življenje lepše?«

Uničenje v Gazi. FOTO: Vatican Media

Nov poziv za premirje v Gazi

Ob koncu kateheze je papež znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi vseh talcev. »Še naprej z veliko zaskrbljenostjo in bolečino spremljam spor v Izraelu in Palestini,« je dejal, »in znova pozivam k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja: tam je toliko trpljenja.« Vse vpletene strani spodbuja k obnovitvi pogajanj, mednarodno skupnost pa k zavezi, da bodo prebivalcem Gaze dostavili potrebno humanitarno pomoč.

Sveti oče je poudaril, da so prebivalci Gaze »na koncu svojih moči« in pomoč resnično potrebujejo. Obenem je znova pozval k takojšnji izpustitvi vseh izraelskih talcev, »da bi se končalo to veliko trpljenje Izraelcev in Palestincev«. »Prosim,« je zaključil, »'ne' orožju, 'da' miru.«

Nalaganje
Nazaj na vrh