Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otroci bodo izdelovali limoške križe

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 31. 03. 2022 / 12:04
Oznake: Dogodek, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 12:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Otroci bodo izdelovali limoške križe
Enourna delavnica bo potekala v soboto, 2. aprila, ob 11. uri, na Metelkovi. FOTO: Spletna stran Narodni muzej Slovenije

Otroci bodo izdelovali limoške križe

V Narodnem muzeju Slovenije bodo v prazničnem aprilu pripravili delavnico za otroke na temo »Izdelajmo limoški križ«. Ob prisotnosti mentorja bodo najmlajši lahko izrazili svojo ustvarjalnost in izdelali unikaten križ.

Delavnica je del spremljevalnega programa razstave Kristus Kralj, ki je na ogled do 30. maja, in je bolj primerna za otroke, starejše od šest let. Zaradi omejenega števila mest je potrebna obvezna predhodna prijava na dogodek.

O razstavi podrobneje piše Družinina novinarka Ksenja Hočevar v članku Podobe Kristusa z odprtimi očmi.

Limoški križi izhajajo iz Francije

Limoški križ je izraz za tip križev, ki so jih izdelovali v delavnicah v Limogesu na jugozahodu Francije. V 12. in 13. stoletju je bil Limoges eno najpomembnejših središč proizvodnje emajliranih predmetov v Evropi. Limoges leži ob romarski poti, ki vodi iz Pariza v Santiago de Compostela.

Križani s kraljevsko krono na glavi kot Kristus Kralj ikonografsko prestoluje s križa. Takšne križane so umeščali na procesijske križe, oltarne križe, platnice knjig ali na relikviarije oziroma so jih lahko prilagali imenitnejšim pokojnikom v grob. FOTO: Spletna stran Narodni muzej Slovenije

KAJ: Izdelava limoških križev. KDO? Narodni muzej Slovenije. KJE: Na Metelkovi. KDAJ? Sobota, 2. april, ob 11. uri. VSTOPNINA: 5,5 evra. Predhodne prijave obvezne na e-naslov: arheozabava@nms.si ali prek telefona: 051 384 888.

Pri nas štirje primeri križanih iz limoških delavnic

Na slovenskem ozemlju poznamo štiri primerke križanih, ki tipsko ustrezajo križanim iz limoških delavnic oziroma delavnic, ki so nastale pod njihovim vplivom. Križ s križanim iz Lokve na Krasu (s konca 12. ali začetka 13. stoletja) je najstarejši med slovenskimi primerki. Drugi trije križani, z Vrzdenca pri Horjulu, iz Kopra in Breginja, so izdelani v prvi polovici 13. stoletja, so brez križa in likovno skoraj enaki.

V aprilu brezplačni predavanji

Ob razstavi Kristus Kralj Narodni muzej Slovenije v aprilu organizira še brezplačni predavanji. Christoph Steidl Porenta bo v torek, 5. aprila, predaval na temo »EMAJLIRANJE. Razburljiva zgodovina in tehnike združevanja kovine in stekla v zlatarski obrti«, v torek, 19. aprila, ob 16.30, pa bo na sporedu predavanje Mihe Mlinarja z naslovom »Arheologija Breginjskega kota in najdba »limoškega« križanega iz Breginja«.



Kupi v trgovini

Novo
Raziskava o Svetem pismu
Za mladino
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh