Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osrednja slovesnost ob 1500-letnici prihoda sv. Nazarija v Koper [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
P. G.
Objava: 16. 06. 2024 / 14:33
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2024 / 06:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Osrednja slovesnost ob 1500-letnici prihoda sv. Nazarija v Koper [FOTO, VIDEO]
Po mestu se je po skoraj 70 letih znova vila Nazarijeva procesija. FOTO: Ubald Trnkoczy

Osrednja slovesnost ob 1500-letnici prihoda sv. Nazarija v Koper [FOTO, VIDEO]

V Kopru so v nedeljo, 16. junija, obhajali osrednjo slovesnost ob 1500-letnici prihoda sv. Nazarija v Koper, ki je hkrati 1500-letnica Kopra in koprske škofije. Dih jemajoči procesiji po mestu je v stolnici Marijinega vnebovzetja sledila slovesna sveta maša.

Zbrali so se duhovniki in verniki obeh dekanij istrskega pastoralnega območja, koprski škof Jurij Bizjak, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, novomeški škof in predsednik SŠK Andrej Saje, murskosoboški škof Peter Štumpf ter predstavniki družbenega življenja. V procesiji, ki ji ni bilo videti konca, so se z Gortanovega trga odpravili po mestu in nato slovesnost v stolnici nadaljevali s sveto mašo v čast sv. Nazariju, zavetniku Kopra in prvemu škofu koprske škofije.

Fotogalerija Jožeta Potrpina:

Navdušujoča procesija po Kopru:

Pri sveti maši je pridigal nadškof Zore. V nagovoru je pozdravil sedanjega Nazarijevega naslednika škofa Jurija Bizjaka, apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji msgr. Jeana-Marie Speicha, škofe, duhovnike, redovnice in redovnike, koprskega župana Aleša Bržana, druge predstavnike političnega, družbenega in kulturnega življenja ter vse zbrane.

Zraslo je mogočno drevo

»V tem prostoru, ki je postal in ostaja živo stičišče slovenskega in romanskega jezikovnega, kulturnega in miselnega okolja, je sv. Nazarij skrbel za domovino, da je mogla postati mogočno drevo, v katerega vejah so si lahko spletli gnezdo vsi, ki so v njegovi krošnji iskali zavetja in se veselili njegove sence,« je svetnikovo življenje povezal z evangelijem.

Nadškof Zore je razmišljal, kako je škof Nazarij tlakoval pot. FOTO: Jože Potrpin

»Po čudovitem Božjem delovanju se je tudi v življenjski zgodbi sv. Nazarija zgodilo to, o čemer pripoveduje prerok Ezekijel v današnjem prvem berilu: 'Jaz sam bom vzel vršiček visoke cedre in ga potaknil, od njegovih vrhnjih mladik bom odtrgal nežno vejico in jo zasádil na visoko in vzvišeno goro. Na Izraelov gorski vrh jo bom zasádil, pognala bo veje in obrodila sad, postala bo veličastna cedra. Pod njo bodo prebivale vsakovrstne ptice, vse krilate živali bodo prebivale v senci njenih vej,'« se je navezal na prej prebrano Božjo besedo.

Fotogalerija Jožeta Potrpina:

Napeta pot svetnikovih relikvij

Sv. Nazarij je kot koprski škof deloval kar triintrideset let, je povedal Zore. »Umrl je pred letom 557. Pokopali so ga v njegovi stolni cerkvi Matere Božje. Pred napadi barbarskih narodov so njegove relikvije skrili. Odkrili so jih več stoletij pozneje, ko so nenavadni žarki razkrili mesto, na katerem je počival sv. Nazarij.« V 14. stoletju so Koper oplenili Genovežani in odnesli tudi relikvije sv. Nazarija. »Šele leta 1422 je koprski škof Jeremija Pola dosegel, da so jih vrnili in jih shranili v marmornem sarkofagu za škofovskim sedežem,« je opisal dogajanje.

Kip sv. škofa Nazarija. FOTO: Ubald Trnkoczy

Zgodovino pišejo svetniki

Poudaril je, da ne glede na to, kako se zdi, resnično zgodovino sveta dejansko pišejo svetniki. Spomnil je, da se je po Kopru že od leta 1422 do 1955 vila procesija sv. Nazarija, ki so jo zbrani danes znova prehodili, premolili in prepeli. »To je bil največji praznik mesta in okoliških krajev. Povezal je vse prebivalstvo, ribiče in kmete, izobražence, mestne oblasti, mlade in stare, bogate in revne, stare in nove meščane, koprski otok in vasi. Celo mesto je 'dišalo po lavandi' in dalo prav poseben čar temu praznovanju.«

Letos je sv. Nazarij znova povezal množico ljudi. FOTO: Ubald Trnkoczy

»Jezus nam je v evangeliju spregovoril o majhnem gorčičnem semenu, iz katerega zraste mogočno drevo,« je nadaljeval. »V njegovi krošnji lahko gnezdijo ptice in iščejo zavetja v njegovi senci. Škofija sv. Nazarija je iz majhnih začetkov zrasla v mogočno drevo, ki sega od julijskih vršacev na severu pa do meje z reško nadškofijo. Doživljala je burne čase in njeno ljudstvo je bilo deležno pretresov, ki so jih povzročala stoletja in ideologije. Kljub temu pa je v njej vedno bilo dovolj prostora za različnost, ki jo je bogatila in je tudi danes znamenje njene vraščenosti v Kristusa. To je tudi danes tista svetla sled, ki jo je puščal in jo pušča za sabo sv. Nazarij. In ista sled naj ostaja tudi za nami in našimi časi, dragi bratje in sestre. Sv. Nazarij, prosi za nas!« je sklenil.

Fotogalerija Ubalda Trnkoczyja:

Nalaganje
Nazaj na vrh