Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orientacija po zvezdah

Objava: 23. 05. 2024 / 10:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2024 / 10:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Orientacija po zvezdah
Ilustracija: Miha Ha

Orientacija po zvezdah

Tokrat bomo skupaj spoznali nekaj najznačilnejših zvezd in ozvezdji na severni polobli, po katerih se orientiramo, če je nebo jasno.

KAJ ISKATI NA NEBU? 

Naj to poletje ne mine brez opazovanja neba in utrinkov. Ko bo kakšen hušknil čez nebo, dobro premislite, kaj si boste zaželeli, kajti sanje se pogosto uresničijo J. Pa lepo po vrsti! Najprej vas vabimo, da na večernem nebu najdete najbolj značilne zvezde in ozvezdja:

1. Zvezda SEVERNICA: z njeno pomočjo lahko na severni polobli določimo, kje je sever (ko boste na južni, je ne iščite; tam vam bo pomagal Južni križ). Ta zvezda je vidna v vseh letnih časih. Je kot pika, v katero zapičimo šestilo in zvezde se vrtijo okrog nje. Določimo jo tako, da poiščemo najprej ozvezdje Veliki voz. Smer proti severu je na obzorju točno pod Severnico. Če se obrnemo proti Severnici in severu, je za nami jug, levo zahod in desno vzhod. Juhej, eno zvezdo imamo!

2. Ozvezdje VELIKI VOZ: vedeti moramo, da se Zemlja ves čas premika, zato ozvezdij – tudi tega – ne vidimo vedno na istem mestu. Vendar so ozvezdja, ki jih vidimo vse leto (npr. Veliki voz, Kasiopeja), in druga, ki jih vidimo samo ob določenih letnih časih. Veliki voz spada med prve! Ozvezdja se okrog Severnice navidezno vrtijo v smeri nasproti urinega kazalca. (Pomaga, če si kupiš zvezdno karto!)

Ali uspeš najti veliki voz in severnico? Ilustracija: Miha Ha

Ozvezdje je sestavljeno iz 7 precej svetlih zvezd v obliki voza. Razdaljo med zadnjima dvema zvezdama v vozu prenesemo v smeri nad vozom petkrat. Tam je zvezda Severnica!

3. Ozvezdje KASIOPEJA: še eno ozvezdje, ki nikoli ne zaide! Sestavljeno je iz 5 zvezd v obliki črke W ali M – odvisno, kako je obrnjeno. Leži v Rimski ali Mlečni cesti (bel trak na nebu, sestavljen iz množice zvezd), skoraj nasproti Velikemu vozu glede na Severnico.

Kaj pa Kasiopejo? Ilustracija: Miha Ha

KAJ ŠE POISKATI NA POLETNEM NEBU? Poiščite svetlečo zvezdo Sirij v ozvezdju Velikega psa, ozvezdje Orion s Kosci na sredi in mogočno zvezdo Beteglezo na robu, ozvezdje Dvojčka z zvezdama Kastor in Poluks.

Poleti okrog 12. avgusta je nebo najbolj posuto z utrinki. S starši jo v jasni noči mahnite na opazovanje neba nekam, kamor mestne luči ne sežejo. Nekako med 22. in 23. uro bo to nepozabno doživetje. Ko vidimo utrinek na nebu, si lahko nekaj zaželimo. Kaj si boste zaželeli vi?

OGNJIŠČE SEDMERE REKE

Naše ognjišče sestavljajo stegi, ki ležijo ob reki, ki se kar sedemkrat prelevi in za sabo pusti ime. Reka vijuga po prelepi deželi Notranjske … Znaš našteti kakšno njeno ime? Na severu ognjišča deluje steg Brezovica, na jugu Loška dolina, vmes pa še Vrhnika, Logatec in Cerknica. Na grbu našega ognjišča vidimo 7 vijug, ki predstavljajo 7 rek. Na sredi pa ogenj, ki za skavte pomeni tudi prostor zbiranja in druženja, ker je ob njem prijetno, svetlo in toplo. To smo mi, ognjišče Sedmere reke. Med stegi našega ognjišča tradicionalno potekajo dogodki, kot sta Jakec in Šrangabul. Letos bomo v svojo zgodovino zapisali tudi skupni ognjiščni tabor čet. Z velikim veseljem pričakujemo poletje, ko se med seboj prvič spoznajo izvidniki in vodnice. Pridruži se nam!

Članek je bil objavljen v Mavričnem zabavniku. Nanj se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh