Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratorij v času koronavirusa

Za vas piše:
Neža Jakelj
Objava: 12. 08. 2020 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2020 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oratorij v času koronavirusa

Oratorij v času koronavirusa

Organizacija oratorija je vedno izziv – letos še napornejši kot druga leta.

Foto: arhiv Družine

To poletje se odpovedi oratorijev kar vrstijo; tveganje in odgovornost sta precejšnja, organizacija pa zahtevna. Nekateri pa so vendarle odločeni, da otrok ne bodo prikrajšali za nepozaben počitniški teden. Med njimi je bil tudi oratorij v Kranjski Gori. Priprava pa je bila vse prej kot preprosta.

Zaupam, zato si upam

Že na začetku je bilo treba spremeniti prej zastavljene načrte, nadomestiti odpovedani pripravljalni vikend in sestanke prestaviti na zaslone računalnika. Ob rednem spremljanju mailov Oratorija Slovenije, sestankov prek Zooma in posvetovanjem z voditelji drugih oratorijev smo čakali in spremljali epidemiološko situacijo v državi. Ponavljali smo si letošnje geslo oratorija, s katerim je pripravljalna ekipa oratorija zadela v polno: »Zaupam, zato si upam.«

Oratorij, kot ga še ni bilo
Sprejeli smo kar nekaj ukrepov zaradi varnosti vseh udeležencev. Zmanjšali smo število udeležencev, tako da so se letošnjega oratorija lahko udeležili zgolj otroci s stalnim prebivališčem v naši občini. Dvignili smo starostno mejo najmlajših otrok. Animatorji smo ves čas oratorija nosili zaščitne maske. Odpovedali smo izlet in skupni piknik. Skrbeli smo za redno razkuževanje in umivanje rok. Udeležence smo razdelili po starostnih skupinah, v katerih so se gibali tudi skozi teden. Oratorij smo skrajšali za en dan. Odpovedali smo prenočevanje za najstarejše udeležence in še bi lahko naštevali.

Za izvedbo ni bilo dovolj le zaupanje in volja animatorjev. Morali smo zagotoviti dovolj notranjih prostorov s primerno velikostjo, zadostno število animatorjev za dodatne skupine otrok in skrb za higieno. Tudi zato smo lahko izvedli oratorij, saj smo za ves teden dobili na razpolago kulturni dom z velikimi prostori, kamor smo poleg župnišča razporedili skupine ob slabem vremenu (tudi vreme nam jo je zagodlo in smo sonce videli šele ob koncu tedna). Ekipa animatorjev pa je kljub morebitni nevarnosti ostala velika in še bolj zagreta za izvedbo.

Celoten članek preberite v novi številki priloge Naša družina (33/2020). V njem boste med drugim izvedeli, kako so oratorij v spremenjenih razmerah doživljali animatorji in otroci ter tudi kako so dogajanje spremljali starši.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh