Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratorij uči: Imaš moč

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 24. 06. 2019 / 10:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2019 / 06:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oratorij uči: Imaš moč

Oratorij uči: Imaš moč

Letošnji junak, ki otroke spremlja na oratoriju, je Peter Klepec.
Ob koncu šolskega leta se začnejo oratoriji. Vsakoletno druženje, spoznavanje sovrstnikov, svetnikov in literarnih junakov v župnijah privabi na tisoče otrok. Letošnji junak, ki jih spremlja na oratoriju, je Peter Klepec. Naslov oratorija pa je »Imaš moč«, s čimer želijo organizatorji otrokom posredovati sporočilo, da vsak v sebi skriva moč. Peter Klepec je tudi osrednji lik v Mavričnem zabavniku.

“Mlade želimo spodbuditi, da bodo v dialogu z Bogom uresničevali svoj potencial in Božji načrt za njihovo življenje, je povedal Boštjan Jamnik SDB, voditelj Oratorija Slovenija.

Otroci, ste že bili letos na oratoriju ali se nanj pripravljate?

Prva dva oratorija sta se že zgodila. Vesel smeh in presenečeni vzkliki ob zanimivostih o Petru Klepcu so ta konec tedna že odmevali v Poljčanah in Sv. Antonu v Slovenskih goricah. Nekateri drugi oratoriji ravno potekajo, preostali pa se bodo zvrstili vse do 1. septembra, torej dneva, ko se navadno začne novo šolsko leto.

Organizatorje je junak slovenskih pripovedk Peter Klepec nagovoril, ker menijo, da ponazarja “najboljše v slovenskem narodu, ki je na videz majhen in slaboten, a v sebi skriva neizmerno moč, ki zlomi katero koli velesilo,” meni Boštjan Jamnik. “Vrednote, po kateri živi in se ravna, pa so temeljne krščanske vrednote: prositi za pomoč, odpuščanje, spoznanje, pomoč bližnjemu, ljubezen, sveti zakon.”

Kdo je Peter Klepec?

Peter je preprost, slaboten fantič iz Osilnice, ki si služi kruh kot pastir. Zaradi njegove slabotnosti ga izkoriščajo drugi pastirji in si ga naredijo za pravega hlapca. V svoji stiski prosi Boga za moč, da bi se jih lahko obranil in Bogu mu željo izpolni. Od takrat se pastirji in sovaščani bojijo njegovega maščevanja, toda Klepec jim odpusti in se odloči svojo moč uporabiti za dobro …

Zgodbo bodo otroci lahko prebirali v knjižici Imaš moč: Oratorijska pripoved o Petru Klepcu, ki jo je na podlagi oratorijske dramske igre pripravila letošnja prejemnica svetlobnice Karmen Jenič. Ilustriral jo je Juan Ivančič, tudi ilustrator oratorijskih priročnikov.

Otroci na oratoriju prepevajo pesem Imaš moč avtoric Lucije in Anje Kovač, prejeli pa bodo tudi srček za stiskanje, ki ponazarja fizično in notranjo moč.

Oratorij združuje zabavo, sproščujoče, ustvarjalne in poučne dejavnosti, druženje in duhovnost. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh