Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orada in krompirček iz pečice, poletna solata [RECEPT]

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 13. 07. 2024 / 05:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2024 / 07:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Orada in krompirček iz pečice, poletna solata [RECEPT]
Mavrica
Poletni recept, ki ga bomo uporabili večkrat! FOTO: Krištof Koman

Orada in krompirček iz pečice, poletna solata [RECEPT]

Poletni čas kar kliče po morski hrani, četudi ustvarjamo v domači kuhinji. Naj vam tale slastna orada karseda tekne!

Prispevek je bil najprej objavljen v Mavričnem zabavniku, posebni izdaji revije Mavrica.

Sestavine:

  • 3–4 očiščene orade brez lusk
  • žlička soli
  • večja glavica česna
  • 4–5 večjih krompirjev
  • bučka
  • bogata vejica rožmarina
  • 4 žlice oljčnega olja in še malo za peko rib

Za solato:

  • 3 solatni paradižniki ali 2 pesti češnjevih paradižnikov
  • kumara
  • velika zelena paprika
  • mlada čebulica
  • oljčno olje
  • sol
  • kis

Postopek priprave:

  • Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine, narežemo tudi bučko. Nam najljubše so tanke lunice, ki so hitreje pečene. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Zelenjavo narežemo na rezine. FOTO: Krištof Koman

  • Rožmarin sesekljamo in ga stresemo na krompir in bučko v skledi, potem solimo, prelijemo z oljem in dobro premešamo.
  • Stresemo na pekač, lepo porazdelimo in porinemo v segreto pečico za 15 minut.
  • Medtem vsako ribo trikrat zarežemo do kosti, v zareze pa vstavimo rezino stroka česna in malo rožmarina. Ta naj gre tudi v trebušno votlino.
  • Pekač vzamemo iz pečice, na delno pečen krompir pa položimo ribe.
  • Vsako ribo solimo s ščepcem soli in malce pokapljamo z oljem. Pekač porinemo v pečico še za 20 minut, vendar zdaj znižamo temperaturo na 200 stopinj.

 Ribe posolimo in pokapamo z oljem. FOTO: Krištof Koman

  • Paradižnik, kumaro in papriko narežemo na kocke ali krhlje. Mlado čebulico narežemo na tanke rezine.
  • Vse posolimo, prelijemo z oljčnim oljem in kisom, nato dobro premešamo. (Lahko dodamo še sir feta ali mocarelo.) 

Riba je pečena, ko njene oči postanejo motno bele, še bolj zanesljiv znak pa je, da ji z lahkoto izvlečemo kak košček hrbtne plavuti.

Ali veste, da ima riba na vsaki strani glave res okusno ličnico in da pravi gurmani pojedo najprej to?

Ko pojemo, kosti in glave rib kar najhitreje odstranimo iz kuhinje, prav tako pa čim prej pomijemo tudi vso posodo. Neprijeten vonj po ribah nastane z razgradnjo ostankov, kar se na toplem zgodi že v nekaj minutah.

Članek je bil objavljen v Mavričnem zabavniku. Nanj se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
6,20€
Nalaganje
Nazaj na vrh