Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Optimistična in stvarna okrožnica’

Objava: 15. 07. 2009 / 07:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Optimistična in stvarna okrožnica’

Generalni tajniki Evropskih škofovskih konferenc zasedali v Ukrajini, ocenili novo papeževo okrožnico

Nova socialna okrožnica ‘Ljubezen v resnici’ predstavlja ‘optimističen in stvaren’ pogled na stvari, obenem pa je ‘pogumen poziv k drugačnemu razmišljanju’, so poudarili generalni tajniki Evropskih škofovskih konferenc na svojem letnem zasedanju v ukrajinskem Lvovu. Papežu Benediktu XVI. se lahko zahvalimo, pravijo udeleženci zasedanja, da je tako natančno izpostavil temeljno točko socialnega nauka Cerkve: da je človek osrednja figura v gospodarstvu. V novi okrožnici ni prenagljenih sodb, ampak so predstavljeni negativni stranski učinki in tveganja nenadzorovanega gospodarskega razvoja.

Novo okrožnico je svojim kolegom predstavil generalni tajnik Nemške škofovske konference, jezuit p. Hans Langendörfer. Opozoril je na tri temeljne točke dokumenta: človek kot središče, socialna dimenzija gospodarstva in humana globalizacija. Za papeža je povsem jasno, da je naš osnovni cilj splošna blaginja in celostni razvoj človeka. Gospodarstvo pa potrebuje etiko, če želi normalno delovati. In na tem področju lahko k razvoju marsikaj prispeva tudi krščanstvo.

Kot piše papež, ima vsak človek pravico sodelovati v svetu trga in dela. S finančno in gospodarsko krizo pa je postalo jasno, da se trg ne more zanašati zgolj nase, ampak mora moralno moč črpati iz drugih virov. Pri tem gre tudi za spoštovanje življenja, za zaščito verske svobode, ohranjanje pravic delavcev in podobno.

Papež tudi ugotavlja, da nas vedno bolj zglobalizirana družba postavlja v sosedske odnose, ne pa tudi bratske. In tu mora nastopiti cerkveno stališče, da za pomanjkljiv razvoj v prvi vrsti ni odgovoren materialni svet, pač pa ga lahko pripišemo pomanjkanju bratskega duha med ljudmi. Okrožnica tako poudarja nujnost, da o razvoju razmislimo v globalnem oziru. Evropa se ne sme omejiti zgolj nase.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh